2024. május 6. - Ivett, Frida

Távlatos kérdések

A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos távlatos kérdések megvitatásához nyújt segítséget a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés és a tanács elnöke pénteken Budapesten, a Parlament felsőházi termében.
2008. szeptember 19. péntek 12:07 - Hírextra
Nem fenntartható növekedésről, hanem fenntartható fejlődésről van szó. A gazdasági, szociális, társadalmi és ökológiai körülmények összhangját kell megteremteni, hogy élhető társadalmat biztosítsanak - közölte a házelnök a tanács civil delegáltjainak megválasztása előtt.

Szili Katalin azt mondta, a 32 fős testületnek segítenie kell egy hosszú távú, 2030-ig szóló jövőkép kialakításában, amely politikai kurzusoktól függetlenül mutatja, hova kellene az országot eljuttatni.
Ennek kialakításához párbeszéd kell, ehhez pedig kell egy fórum - tette hozzá a politikus.
Úgy vélte, a tanács munkájának csak egyik iránya a stratégiakészítés, feladata az is, hogy növelje a társadalom ismereteit erről a témáról, konferenciák szervezésével vigye el ezt a témát a régiókba.

Szili Katalin szerint hozzá kell járulni a világ problémáinak megoldásához is, de a nemzeten belül is kell lennie közös gondolkodásnak a fenntartható fejlődésről, hogy legyenek olyan hosszú távú célok, amelyek mögé a civilek is felsorakoznak.
A testület tagjainak többsége már megvan, az alakuló ülést várhatóan október elején tartja a tanács - tette hozzá.

A házelnök kitért arra, hogy mintegy 2.300 civil szervezetnek küldtek levelet, hogy kapcsolódjanak be a tanács munkájába, ebből 500-an jeleztek vissza.
A 32 fős tanácsból nyolc főt delegálnak a civil szervezetek. Az egészségügyi és szociális, a réteg- és korosztályi, az oktatási és kulturális, valamint a környezet és természetvédő civil szervezetek 2-2 tagot küldhetnek a testületbe.

A környezetvédelmi szervezetek tavasszal már megválasztották küldötteiket, most a többi a szervezet delegál tagokat a tanácsba.
Az Országgyűlés májusban 361 igen szavazattal - ellenszavazat nélkül, két tartózkodással - fogadta el a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács közjogi jogállásáról, jogköréről, összetételéről és feladatairól, valamint működési kereteiről szóló országgyűlési határozatot, amely ötpárti egyetértéssel került a törvényhozás elé.

A negyedévenként ülésező tanács feladata, hogy elősegítse a hazai fenntartható fejlődési alapelvek, célkitűzések, átfogó feladatok meghatározását. A testület elnöke az Országgyűlés mindenkori elnöke, a tanácsba többek között a parlamenti pártok, a Magyar Tudományos Akadémia, a gazdasági kamarák, az önkormányzati szövetségek delegálnak tagokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását