2024. május 6. - Ivett, Frida

Orbánt kéri segítségül az MSZP

Orbán Viktor közbenjárását kérte a Fidesz elnökének címzett levelében Alexa György, az MSZP országgyűlési képviselője, aki szerint a választókörzetét, Rákosmentét irányító Fidesz-KDNP-MIÉP-koalíció ténykedése százmilliós veszteséget okozhatott a városrész
2008. szeptember 19. péntek 14:33 - Hírextra
Alexa György pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a főváros XVII. kerületében és más Fidesz-vezetésű önkormányzatoknál tapasztalható "gyanús ügyletek" sarkallták a levél megírására, amelyben arra kéri Orbán Viktort, hogy járjon közre pártja helyi vezetőinél: ne akadályozzák az ügyek felderítését.

A sajtótájékoztatón megjelent Hrutka Zsolt, a XVII. kerületi MSZP frakcióvezető-helyettese, aki elmondta: Riz Levente (Fidesz ) polgármester 100 millió forint feletti veszteséget okozott a városrésznek.

Mint mondta, az önkormányzat összevonta azt a két - a település városüzemeltetési feladatait ellátó - céget, amelyek előzőleg szolid nyereséggel működtek. Az így megalakult Rákosmente Kft. már veszteségesen üzemel: idén az első könyvvizsgálói jelentés szerint 26 millió forint hiányt halmozott fel, azután két héttel később ugyanaz a könyvvizsgáló már 63 milliós veszteséggel számolt.

Az önkormányzat 80 millió forintnyi kölcsönt nyújtott az anyagi nehézségekkel küzdő cégnek - tette hozzá Hrutka Zsolt.

A frakcióvezető-helyettes arra is kitért, hogy a Rákosmente Kft. eddig 60 cég számára kiadott mintegy 200 munkából csak hét esetben volt szabályos közbeszerzési pályázat.

Riz Levente reagálásában közölte: a szocialisták az országos politika hatalmi harcait importálják Rákosmentére, amit a XVII. kerületi önkormányzat elutasít. "Alexa György országgyűlési képviselő bíróság előtt fog felelni hazug állításaiért" - tette hozzá közleményében a polgármester.

Mint fogalmazott, a Rákosmente Kft.-t az önkormányzat 2007 őszén azért hozta létre, hogy megszüntesse a "rendkívül drága és pazarló rendszert", amelyet a korábbi MSZP-SZDSZ városvezetés működtetett. Akkor a Lakás-17 Kft. és az Ép-17 Kft. látta el ugyanezt a feladatot. Az egyik cég 8 százalék bonyolítási díjat, a másik pedig 20 százalék anyagigazgatási költséget tett rá minden munkára, amit aztán alvállalkozókkal végeztetett el.

Az egyesítés után az új cég nem tudott anyagilag talpra állni, az előző ciklusban kötött előnytelen munkaszerződések, az elbocsátások 36 millió forinttal terhelték költségvetését - olvasható a közleményben.

A dokumentum szerint a cég pénzügyi nehézségei miatt 2008 februárjában a polgármester belső ellenőrzési vizsgálatot kezdeményezett, amelynek eredményeként augusztusban a cég teljes menedzsmentjét (ügyvezetés, felügyelő bizottság, könyvvizsgáló) leváltották. A további "karcsúsítást" az új vezetésnek kell végrehajtania, az év végére pedig a hiányt fel kell számolniuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását