2023. június 3. - Klotild

Az egyház nem politizál, de balra szavazni halálos bűn

Halálos bűnt követ el, aki baloldali pártra szavaz a vasárnapi országgyűlési választáson - fejtette ki egy szlovén katolikus pap egyházközsége hírlevelében. A ljubjanai érsek elhatárolódott a szöveg tartalmától.
2008. szeptember 19. péntek 14:37 - Hírextra
A szlovén főváros mellett fekvő Bevke templomának hirdetőtábláján megjelent írás szerint - amelyet a Delo című országos napilap is közölt - "tudnotok kell, hogy keresztényi kötelességetek olyan pártra szavazni, amely nem akarja szétrombolni az egyházat. Halálos bűnbe esik, aki olyan pártot választ, amely az erkölcs és az egyház intézménye ellen dolgozik."

A szerző, Janez Ockon szerint a baloldali ellenzék "nem riad vissza semmitől, képes akár hullákon keresztül gázolni előre, hogy megszerezze a hatalmat." A pap rámutat: a baloldal tudatosan visszatartja magát az egyház elleni támadásoktól és még "keresztényinek álcázott pártokat is alapít."

A római katolikus egyház papja végül imára szólítja a híveket. "Fohászkodjatok a Szentlélekhez világosságért, hogy a haza érdekeinek megfelelő döntést tudjatok hozni, és ne vezessen félre benneteket a manipuláció" - áll a szövegben, amelynek tartalmától közleményben határolódott el Aljoz Uran ljubjanai érsek. Az állásfoglalás szerint az írás Ockon plébános magánvéleményének minősül, egyes passzusai pedig "ellentmondanak a hivatalos egyházi tanításoknak". Uran érsek közleményében megjegyezte: felszólította a papot, hogy távolítsa el a szöveget a templomi hirdetőtábláról, és ez már meg is történt.

A közvélemény-kutatási adatok szerint erősen kétséges, hogy bennmarad-e a parlamentben a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) párt. Korábbi szavazóinak nagy része átállt Janez Jansa kormányfő Szlovén Demokrata Pártjához (SDS), egy az NSi-ből kivált frakció pedig új alakulatot hozott létre Kereszténydemokrata Párt (KDS) néven. A formációnak most vasárnap nincs esélye rá, hogy átugorja a 4 százalékos bejutási küszöböt, de elvihet annyi szavazatot az NSi-től, hogy annak egy képviselője se jusson be a 90 tagú országgyűlésbe. Az 1990-es első szabad választások óta ez lenne az első alkalom, hogy nem jut be kereszténydemokrata párt a parlamentbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását