2024. április 29. - Péter

Négy vajdaság Budapesten

Négy lengyelországi vajdaság mutatkozott be pénteken Budapesten a lengyel nagykövetség, a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet szervezésében.
2008. szeptember 19. péntek 18:22 - Hírextra
Az idegenforgalmi szempontból jelentős lengyel régiókból - a lódzi, a Szentkereszt (Swietokrzyskie), a warmia-mazúriai és a nagy-lengyelországi (Wielkopolska) vajdaságból - érkezett vendégek ízelítőt adtak térségük értékeiből, gazdaságából, kulturális életéből, turisztikai nevezetességeiből, konyhájából, bemutatták a három vajdasági székváros - Lódz, Kielce, Olsztyn - és a nagy-lengyelországi Kalisz, Lengyelország legrégebbi városa - múltját, jelenét, jövőjét, gazdasági helyzetét és magyarországi kapcsolatait.

Lódzot a négy (lengyel-német-orosz-zsidó) kultúra városának is szokás nevezni, hiszen ott mindegyik jelenléte, harmonikus együttléte jól érzékelhető. A város főutcája, a Piotrowska Európa leghosszabb kereskedelmi utcája, ahol mind a szórakozásra, mind pedig a pihenésre vágyók megtalálják a számukra megfelelő helyeket. A régió kínálata azonban sokkal színesebb, hiszen megtalálhatók itt az építészet gyöngyszemei, a román templomok, a folklórjáról méltán híres Lowicz vagy a világ minden részéből összegyűjtött növényi ritkaságok egyik legrégebbi és leggazdagabb botanikus kertje.

A Szentkereszt vajdaságnak magyar vonatkozásai is vannak, a közös múlt örökségét őrzi a Szent Kereszt-hegység, s az azon található, Szent Imre herceg adománya segítségével alapított cisztercita templom. De van a vajdaságban romantikus hangulatot árasztó festői vár és cseppkőbarlang, aki pedig a meghitt városok hangulatát szereti, annak Lengyelország "kis Rómájába", Sandomierzbe kell elutaznia.

A Mazuri-tóhátság több ezer tavának köszönhetően az aktív turizmus központjává vált, ahová a számtalan sportolási és rekreációs lehetőség évről évre egyre nagyobb tömegeket csalogat. Grunwaldban rendezik meg minden évben a lengyel-litván hadsereg és a keresztes lovagrend sorsdöntő csatáját felidéző fesztivált, és érdemes megnézni a "farkasvermet", Hitler egykori főhadiszállását is. A vajdaság híres embere Kopernikusz, akinek emlékmúzeuma Fromborkban látogatható.
A nagy-lengyelországi vajdaság képviselői Kaliszból, Lengyelország legrégebbi városából érkeztek, melynek Zawodzie városrészében található a város leghíresebb műemléke, a IX. századból származó leletgyűjtemény. E területnek is megvan a maga híres embere Chopin személyében, aki Antoninban vendégeskedett 1827-29 között, és akinek az emlékére máig zongoraversenyeket rendeznek. Lichen Staryban látható Lengyelország legnagyobb katedrálisa. A vajdaság fővárosa Poznan, ahol a művészeti irányzatok legtöbbje megtalálható. A lengyelországi barokk legnevezetesebb emléke a fényűző plébániatemplom, melynek orgonája párját ritkító. Nevezetessége a gótikus székesegyház is, mely a lengyel Piast-uralkodóház X-XI. századból fennmaradt sírjait őrzi. Kiemelkedő Poznan zenei élete, az ottani Operaház, a Lengyel Táncszínház és a Henryk Wieniawskiról elnevezett nemzetközi hegedűművészeti verseny. A városnak van még egy különlegessége: itt rendezik Lengyelország legnagyobb, nemzetközi szinten is számon tartott szakmai vásárait.

A prezentációhoz kapcsolódva szombaton Tatabányán Komárom-Esztergom megye és Szentkereszt vajdaság testvérmegyei együttműködési megállapodást ír alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását