2024. április 29. - Péter

A házastársi hűség fogalma

Tiltakozik a polgári törvénykönyv tervezett módosítása ellen a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) - írta a pénteki Magyar Hírlap.
2008. szeptember 19. péntek 06:50 - Hírextra
"A házasság és a család védelme elsőrendű a társadalom szempontjából" - hangsúlyozta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Szabó Endre annak kapcsán, hogy az érdekvédő szervezet tiltakozik a polgári törvénykönyvnek a házasság intézményét érintő tervezett módosítása ellen. Szerinte ennek következtében összemosódna a házastársi és a bejegyzett élettársi viszony, mivel a változtatás életbe lépése után a kettőt gyakorlatilag egy szinten kezelné az állam.

Az alkotmány védi a házasság, ezen keresztül pedig a család intézményét, ezért az alaptörvénybe is ütközik a tervezett módosítás - mondta Avvakumovits György, a NOE jogi szakértője.

"Aggályos szemléletváltást jelez, hogy a tervezetből kivették a házastársi hűség fogalmát, márpedig a hűtlenség ténye válás esetén korábban jogi következményekkel is járt. Erkölcsileg az is kifogásolható, hogy ha a házastársaknak nincsen gyermekük, akár közjegyző előtt is felbonthatják frigyüket a tervezet szerint" - tette hozzá a szakértő.

A lap emlékeztet arra, hogy az MDF és a KDNP mellett a nagycsaládosok is az Alkotmánybírósághoz fordultak korábban, hogy a testület semmisítse meg a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló, jövőre életbe lépő törvényt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását