2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Elhunyt Norman Whitfield

Elhunyt Norman Whitfield, a soulzene legendás dalszerzője, producere és hangszerelője. A "fekete" zene legendái közül dolgozott Marvin Gaye-jel és a Temptations együttessel. Los Angelesben 65 évesen érte a halál, évek óta cukorbeteg volt, de több más bete
2008. szeptember 18. csütörtök 09:28 - Hírextra
Kedd bekövetkezett haláláról szerda este számolt be többek között a Billboard és a Rolling Stone honlap. Nemrégiben kómából hozták vissza a kitűnő zenei szakembert.

Fél évszázadot töltött el a zene világában. Amellett, hogy dalok szerzője volt és segítette azok végső formáját kialakítani, ő maga is zenélt, elsősorban billentyűs hangszereken, de nem ez volt a fő tevékenysége. Olyan dalok fűződnek a nevéhez, mint az eredetileg a Gladys Knight és a Pips által énekelt I Heard It Through the Grapevine, amelyet éppen 40 évvel ezelőtt Marvin Gaye vitt sikerre, s előadott a Creedence Clearwater Revival együttes is. (Gaye változata bekerült a Billboard minap nyilvánosságra hozott öröklistájára is.)

Whitfield az alkotója a legendás Temptations együttes Papa Was a Rollin Stone című dalának, amelyért Grammy-díjat. A csapat neki köszönhetően került a soul műfaj élvonalába. Whitfield a hagyományos soulzenét pszichedelikus ízekkel gazdagította.

A New Yorkban, Harlemben 1943. június 30-án született Whitfield Detroitban telepedett le családjával - ez a város volt a székhelye a Tamla Motown lemezkiadónak, amelyhez Whitfield csatlakozott. Valamivel több mint egy évtizeden át dolgozott a Motownnál, majd megalakította a Whitfield Recordst. Ennek az időszaknak a legnagyobb sikere a Rose Royce együttes Car Wash című dala, amely 1977-ben vezette a Billboard 100-as listáját, 1976-ban pedig Grammy-díjas lett. Szerzőtársa hosszú időn át Barrett Strong volt, együtt kerültek be a dalszerzők halhatatlanjai közé 2004-ben.

A nyolcvanas évek elején visszatért korai sikerei színhelyére, s a Temptations együttessel folytatta a közös munkát, egyebek között a Sail Away című sikerdalt készítették együtt.

Híres dalai közül említést érdemel az Edwin Starr révén slágerré vált War és a Temptations Ball of Confusion (That,s What the World Is Today) című erőteljesen politikai tartalmú dala.
- Norman Whitfield az egyik legtermékenyebb dalszerző és a legnagyobb munkabírású lemezproducer volt, akit valaha ismertem. Zenéjén keresztül örökké élni fog - méltatta őt a műfaj egyik nagyja, Smokey Robinson énekes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását