2020. október 27. - Szabina

Egyre többet vedelnek

Megháromszorozódott az utóbbi 70 év alatt az alkoholfogyasztás Csehországban. Egy cseh átlagpolgár 2006-ban mintegy 10,2 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholt ivott meg - derül ki abból a kimutatásból, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a cseh s
2008. szeptember 18. csütörtök 13:30 - Hírextra
A statisztikai hivatal szerint egyre többet isznak a csehek. Hét évtizede, 1936-ban az egy személyre eső éves alkoholfogyasztás mindössze 2,2-2,3 litert tett ki.

A szeszes italok között a vezető helyet már hagyományosan és továbbra is a sör tartja. Míg 1936-ban egy cseh átlagpolgár a csecsemőket és az öregeket is beleértve mindössze 64,8 liter sört ivott meg évente, addig 2006-ban ez már 160 liter volt. A sörfogyasztásban a csehek már évek óta a világranglista élén tanyáznak. Az utóbbi időszakban a legmagasabb sörfogyasztást 2005-ben mutatták ki, amikor egy-egy személyre 163,5 liter jutott.

Piaci szakértők ugyanakkor rámutatnak: bár igaz, hogy a csehek nagy sörivók, de azt is tudni kell, hogy a statisztikailag kimutatott cseh sörfogyasztás egy részét az országba látogató külföldi turisták számlájára kell írni. A kommunista évtizedekben ez mintegy 5-10 százalékot tett ki, míg manapság a becslések 15-20 százalékról szólnak. Az aránylag olcsó hétvégi csehországi sörtúrák még ma is divatban vannak Nyugaton, főleg a britek, az írek és a dánok körében.

Az utóbbi évtizedekben fokozatosan emelkedik a borfogyasztás is. A II. világháború előtti időszakban ez alig hét litert tett ki személyenként, míg manapság már meghaladja az évi 17 liter.
A csehországi alkoholgyártók szövetsége ugyanakkor azt állítja, hogy az utóbbi négy-öt évben gyakorlatilag már nem változik, nem emelkedik számottevően az alkoholfogyasztás. Ezt a jelentősen átalakuló életmódnak és az autózás terjedésének tudják be.

Az érem másik oldala, hogy a rendszerváltás utáni években aggasztó módon megnőtt a fiatalkori alkoholizálás Csehországban. Bár a vendéglőkben és az élelmiszerboltokban tilos az alkohol eladása 18 éven aluliaknak, a gyakorlatban ezt nemigen tartja be senki. Több felmérés is bizonyította, hogy a 14-16 éves cseh fiatalok az alkoholfogyasztásban az európai ranglista élén járnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását