2024. április 19. - Emma

Jövő évtől vízummentes lehet az utazás Amerikába

Megszületett az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozáshoz szükséges utolsó megállapodás végleges szövege; jövő év elejétől várhatóan vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba - jelentette be Göncz Kinga külügyminiszter szerdán
2008. szeptember 17. szerda 18:18 - Hírextra
"Létrejött a magyar-amerikai vízummegállapodás véglegesnek tekinthető szövege" - mondta Göncz Kinga Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Magyarország a többi új EU-tagállammal együtt csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz, így várhatóan jövő év elején már vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba - hangsúlyozta a miniszter.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi programhoz, hogy tíz százalék alatt marad az elutasított vízumkérelmek aránya. Ma úgy tűnik, Magyarország megfelel ennek a kritériumnak is - hangsúlyozta a tárcavezető.

Az MTI azon kérdésére, hogy miért csúszott másfél hónapot a megállapodás, a külügyminiszter azt mondta: kezdettől az volt a kérdés, hogy milyen adatok kiadására kerüljön sor. Minden országnak mások a nyilvántartott adatai, azt kellett tisztázni, hogy milyen adatokat ad át Magyarország az Egyesült Államoknak - tette hozzá.

Érzékeny adatokat - mint például a szexuális orientáció, vagy a szakszervezeti tagság - nem ad át Magyarország, de hogy pontosan mi lesz a megállapodásban, az majd az ötpárti tárgyalás után derül ki - fűzte hozzá az MTI kérdésére.

Göncz Kinga hozzátette: a megszövegezett utolsó megállapodásról, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményről pénteken ötpárti megbeszélést tartanak.

A megállapodást hamarosan aláírják, de egyelőre nem lehet tudni, hogy hol és mikor történik ez meg - tette hozzá.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy nyilvánosságra hozzák-e a vízummentesség elnyeréséhez szükséges kétoldalú megállapodásokat - mondta Göncz Kinga.

A vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást az eredeti tervek szerint július végén, augusztus elején írták volna alá. Ezt követően arról volt szó, hogy szeptember 10-ig szignálják az egyezményt. Az amerikai nagykövet korábban arról beszélt az MTI-nek, hogy az amerikai fél miatt csúszik a megállapodás aláírása.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy aláírják a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást, és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Ezt követően dönt az amerikai adminisztráció arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, miután teljesített minden feltételt.

A vízummentességi programhoz csatlakozás előkészítéseként tavasszal Magyarország már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint tehát már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell megállapodni.

A vízummentességet élvező 27 országgal ellentétben a közép- és kelet-európai államok polgárainak jelenleg több mint százdolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátuson és interjún kell részt venniük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását