2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A jegyző a felelős az ÁSZ-jelentés szerint

A jegyző személyes felelősségét állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése a szekszárdi önkormányzat átfogó ellenőrzése során - közölte az ÁSZ főigazgató-helyettese a jelentést ismertető szerdai sajtótájékoztatón a városban.
2008. szeptember 17. szerda 14:57 - Hírextra
"A polgármesteri hivatalban a költségvetés tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatok, valamint a gazdálkodási, a pénzügyi-számviteli és a folyamatba épített ellenőrzési feladatok szabályozottságának hiányosságai magas kockázatot jelentettek a feladatok szabályszerű végrehajtásában, a kontrollok működésének megbízhatósága a megfelelő belső szabályozás hiányában gyenge volt" - jelentette ki Sepsey Tamás.

Hozzátette: javasolták a fegyelmi felelősségre vonást, miután az előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés rendszerével kapcsolatos helyi szabályozás hiányzott.Haag Éva alpolgármester közölte: a közgyűlés megindította a fegyelmi vizsgálatot, amely hivatalvesztéssel zárult a jegyző számára.
Sepsey Tamás megállapította: a korábbi évekre jellemző hosszú távú eladósodási folyamattal, vagyonfeléléssel szemben a 2008. évi adatok szerint "elindult a kilábalás", a 2007-ben történt kötvénykibocsátás konszolidálta a helyzetet.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a 2 milliárdos "mentőöv" törlesztésének forrásait meg kell teremteni, tervszerű, tudatos fejlesztési politikára van szükség.Elmondta: az önkormányzat nem készült fel eredményesen az európai uniós források igénybevételére és felhasználására, hiányzott az önkormányzati szintű feladatok meghatározása és azok ellenőrzési és felelősségi szabályozása.

Az e-közigazgatás terén Szekszárd informatikai rendszere már második szintű, ebben tehát nincs lemaradás a főigazgató-helyettes szerint, kifogásként jelölte azonban meg, hogy az 5 millió forintos szerződések adatait nem jelölték meg, illetve hiányolta a költségvetési beszámolók szöveges indoklásának közzétételét.

A korábbi ellenőrzések során tett javaslatok 60 százalékát hasznosította az önkormányzat, azonban nem történt érdemi előrelépés a gazdálkodási és a pénzügyi-számviteli feladatok ellátásának szabályozottságában, a belső kontrollrendszer működésében, ezért javasolták a jegyző felelősségre vonását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását