2024. május 9. - Gergely

Évnyitó az egyetemen

A kutatási tevékenység erősítését és a minőségi oktatás fontosságát hangoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora az intézmény szerdai tanévnyitó ünnepségén a baranyai megyeszékhelyen.
2008. szeptember 17. szerda 20:20 - Hírextra
Gábriel Róbert az eseményen megjelent Sólyom László köztársasági elnök és mintegy félezer hallgató, valamint az oktatók előtt azt mondta: a tíz karral működő PTE az ország meghatározó oktatási és tudományos intézménye. Fejlődéséhez, az új kihívásoknak való megfeleléséhez jelentősen hozzájárul a 2011-re felépülő természettudományi és műszaki kutatóközpont, amelynek kialakítására a kormány 6,5 milliárd forint támogatást hagyott jóvá a közelmúltban.

A Science Building elnevezésű projekt célja az alapkutatási potenciál fejlesztése a természettudományok, a műszaki és az egészségtudományok területén, amely lehetővé teszi a nagy nemzetközi pályázatokon való részvételt, európai színvonalú laboratóriumok létrehozását, továbbá hallgatók oktatását - jegyezte meg.

A rektor, aki a karok dékánjaihoz hasonlóan egy közelmúltban elkészült új, Zsolnay kerámiákkal díszített láncot viselt az ünnepségen, örömét fejezte ki, hogy tavasszal az egyetem részévé vált a világ hatodik legnagyobb szőlő-génbankjával rendelkező, korábban az agrártárcához tartozott, pécsi székhelyű Dél-dunántúli Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet. Ez ugyanis lehetőséget ad a jövőben borászati szakemberek képzésére, magas szintű kutatómunkák végzésére.

Gábriel Róbert arra kérte az első évfolyamos hallgatókat, tanuljanak szorgalmasan, képességeik szerint, mert a befektetett munka megtérül. Közülük kerülhetnek ki a jövő tudósai, magasan képzett szakemberei, akik hozzájárulnak Magyarország jövőjének alakításához.

Győrffy Zoltán, a PTE sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: az egyetemnek mintegy 32 ezer hallgatója van, közülük 8 ezren most kezdik tanulmányaikat. A külföldi diákok száma fokozatosan emelkedik, jelenleg 1500-an vesznek részt német és angol nyelvű orvos-, illetve közgazdászképzésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását