2024. április 19. - Emma

Magyar Bálintot nem érdeklik a támadások

Magyar Bálint nem kíván foglalkozni a személye ellen indult támadásokkal, mint mondta, 200 jelöltből választottak be az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) 18 fős igazgatótanácsába és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is elfog
2008. szeptember 16. kedd 06:30 - Hírextra
Az EITI igazgatótanácsának budapesti alakuló ülése után Magyar Bálint elmondta: az Európai Unióban látják, hogy az ő oktatási minisztersége alatt történt meg a felsőoktatási és kutatási reform Magyarországon.

A szabad demokrata politikust az MTI-nek az innovációs intézet feladatairól azt mondta, hogy annak segítségével szorosabb együttműködést kell létrehozni az üzleti, a felsőoktatási és a kutatói világ között. Hozzátette: az úgynevezett nemzeti korlát okozta akadályok ellen is dolgozniuk kell, mert Európa kutatói potenciálja emiatt nem tud kellőképpen érvényesülni amiatt.

Magyar Bálint elmondta, hogy megfeszített munka vár rájuk, mert a következő néhány hónapban két-három tudás innovációs központ kereteit akarják kialakítani. 2009 első felében már pályázatokat akarnak kiírni, amelyeket az év második felében el is bírálhatnak. Emellett elkészítik a stratégiai innovációs menetrendet, amelyet az EITI-nek 2011-ig kell benyújtania az Európai Uniónak.

A liberális politikus jelöltségét az EITI 18 tagú igazgatótanácsba több támadás is érte. Azzal érveltek a részvétele ellen, hogy aktív politikus, illetve elhangzott az is, hogy nincs meg az állás betöltéséhez szükséges tudományos képzettsége.

Brüsszelben június 18-án született meg a döntés, hogy Budapesten alakulhat meg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet.

Az Európai Bizottság egy 4 fős testülete 2008. július 30-án nevezte ki hivatalosan az EITI 18 tagú igazgató tanácsát, köztük Magyar Bálint volt oktatási minisztert. Az EITI Budapesten működő irányító testülete koordináló szerepet tölt be, biztosítja a működéshez szükséges adminisztratív és szakmai hátteret, megszervezi, hogy az adott projektekben az adott kutatás melyik részét melyik intézmény végzi el. A szakmai munka a pályázati úton kiválasztott ún. tudás- és innovációs közösségek (Knowledge and Innovation Communities, KIC) keretében valósul meg, ami az egyetemek, kutatóintézetek és az üzleti szféra autonóm partnerségén alapuló stratégiai innovációs hálózat megalkotását jelenti.

Az EITI 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. Munkáját 2009 tavaszán kezdi meg kezdetben 20, később 50-60 fős személyzettel. Első programjai a megújuló energiaforrások, a klímaváltozás és az infokommunikációs technológiák témakörében indulnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását