2023. szeptember 23. - Tekla

Kiállítás a kibucról

A Jad Hanna kibucot, annak történetét és saját családja életét mutatja be László Gergely kiállítása archív anyagokon és a művész által készített dokumentumfotókon keresztül csütörtöktől a budapesti kArton Galériában.
2008. szeptember 16. kedd 08:21 - Hírextra
A Jad Hanna kibucot 1950 tavaszán hozták létre a holokausztot túlélt magyar fiatalok Izraelben. Az alapítók elkötelezett baloldalisága miatt a mártír Szenes Hannáról elnevezett hely lett a legismertebb kommunista kibuc a zsidó államban. Az alapítók között volt a művész anyai nagyanyjának húga és férje, akik századmagukkal a mai napig az egykor példaszerűen gazdálkodó kibuc területén laknak. László Gergely az elmúlt tizenöt évben háromszor látogatta meg őket, így vált a kibuc lassú átalakulásának és megszűnésének tanújává.

Az október 24-ig megtekinthető tárlat a több részből álló Jad Hanna Projekt első nyilvános állomása, s magát a képekkel való munkát, a kutatói, megismerői folyamatot modellezi - mondta el Lázár Eszter, a kiállítóhely munkatársa az MTI-nek.

A belső tér nyolc tablóvitrinében csaknem 160 archív és a művész által készített fotó látható lekicsinyítve, szándékosan mindenfajta évszám és magyarázat nélkül. A jellegzetes portréképek mellett épületfotók, a kibuc részeit bemutató fotográfiák, a közösségi ház, sporttelep, bunker láthatók, valamint a kibuc jelen állapotáról és lakosairól készített kinagyított portrék is megtekinthetők.
A művész a kibucban dolgozott, ekkor jutott hozzá egy fotóarchívumhoz, amelyet aztán saját felvételeivel egészített ki, majd a képeket kategorizálni kezdte.

A kiállítás egyfajta "casting" is, helyszínek, díszletek, karakterek, jelmezek válogatása egy, az év végére a kibucba tervezett videó forgatásához, amely az ott élő különböző közösségek, kibucnyikok, gázai telepesek, szudáni menekültek, thai vendégmunkások bevonásával készülne. A film a Jad Hanna kibuc több mint fél évszázadának kiemelt pillanatait idézné fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását