2024. május 10. - Ármin, Pálma

Integrált Színház a Vajdaságban

A vajdasági Szabadkán és a környező falvakban adja elő a Valahol Európában című musicalt a Komédiás Integrált Színház szerdától szombatig; a darabban az egészségesek mellett értelmi sérült fiatalok is fellépnek.
2008. szeptember 16. kedd 15:36 - Hírextra
Az Integrált Színház első előadása szerdán lesz Csantavéren, csütörtökön Topolyán, pénteken 14 órától Feketicsen, majd Moravicán este fél hattól adják elő a zenés darabot. Szombaton Szabadkán, a Népszínházban és a Jadran moziban lépnek fel - közölte Révész Szilvia, a társulat tagja, a Magyarországi Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-vel kedden.

Beszámolt arról, hogy a zsirai értelmi fogyatékosok otthonának tehetséges, színházat, színjátszást kedvelő és szívesen művelő lakói a darabban különböző jeleneteket játszanak el, statisztaként tűnnek fel a színpadon. Révész Szilvia kiemelte: olyan kapcsolatok alakultak ki az ép és fogyatékkal élők között, amelyek nem szűnnek meg a függöny legördültével, hiszen együtt próbálnak, utaznak, élvezik a tapsot.

A színjáték során a depressziósok, skizofrének és minden fogyatékkal élő előtt kinyílik a világ, van feladatuk, fontosnak, értékesnek érzik magukat, amely a javulásukat is elősegítheti - hangsúlyozta Révész Szilvia.

A Komédiás Integrált Színház 5 éve alakult Sopronban Bartokos Tamás vezetésével; másfél éve a társulatot felkarolta a Magyarországi Baptista Szeretetszolgálat, amely jelenleg is fedezi az utazás költségeit.

A Valahol Európában című musical előadásával kettős misszióra vállalkozik Bartokos Tamás és tizennégy színésztársa Szabadkán és környékén: a színészi közösség, amely sérült és ép emberek művészeti együttélésére épít, személyes jelenlétével demonstrál az előítélet nélküli odafordulás, az integráció mellett, másrészt kulturális missziónak is tekintik "falujárásukat", hogy a határon túli magyarság is lehetőséget kapjon színházi előadások megtekintésére - fejtette ki Révész Szilvia.

Az előadásokon a helybeli gyerekek statisztálnak majd a két felvonásos zenés darabban, amely a második világháború idején játszódik. Szereplői árván, otthontalanul kóborló gyerekek, akik bandákba verődve járják az országot, úgy tartják el magukat, ahogy tudják, élelmet lopnak. A musical zenéjét Dés László szerezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását