2024. május 5. - Györgyi

John Le Carre

Majdnem átállt a szovjet oldalra, amikor a hidegháborúban a brit titkosszolgálatnak dolgozott - mondta John Le Carre kémregényíró a The Sunday Times című londoni lapnak adott interjúban.
2008. szeptember 15. hétfő 15:20 - Hírextra
A 76 éves író foglalkozásszerűen elemezte a szovjet rendszert, és nagyon érdekelte, hogy mi lehet a vasfüggöny másik oldalán. "Az ideológia ugyan nem csábított, de amikor kémkedik az ember és egyre közelebb és közelebb kerül a határhoz, akkor a nagy ugrás csak egy kis lépésnek tűnik.

 Sokszor eljátszottam a gondolattal, de aztán… a történet végét már önök is kitalálhatják" - mondta Le Carre, aki 1959-ben állt be a brit titkosszolgálathoz. Bonnban és Hamburgban dolgozott 1963-ig, amikor a legendás kettős ügynök, Kim Philby őt is leleplezte a KGB előtt. A dekonspiráció több nyugati hírszerző életébe került, Le Carre - valódi nevén David Cornwell - viszont megúszta pályaelhagyással.

A nyolcvanas évek közepén az akkor már világhírű írót a szovjetek megkörnyékezték, felajánlották, hogy találkozhat az idős renegát kémmel. "Nemet mondtam, mert képtelen lettem volna megtenni. Philbynek a vérében volt a korrupció és nem lehet elfelejteni, hogy számtalan brit ügynököt küldött a halálba" - mondta Le Carre a vasárnapi interjúban.

Mostanáig húsz regénye jelent meg. A legtöbb a hideghábrús kémvilágban játszódik. Legismertebb műve A kém, aki bejött a hidegről című kötet. A Szovjetunió bukása után témát váltott, a 2001-es The Constant Gardener például egy illegális gyógyszeripari emberkísérletről szól. Több művét megfilmesítették, ez utóbbit is (a film magyar címe: A bátor diplomata).

George W. Bush külpolitikáját és az iraki háborút nyíltan ellenző szerző huszonegyedik, idén szeptemberben megjelenő regényének témája a terror elleni háború. A kötet címe: A Most Wanted Man, főhőse egy Németországban élő, iszlám vallású orosz-csecsen, aki terrorgyanúba keveredik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását