2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nem oszlik fel a Parlament

A képviselők hétfőn nem szavazták meg az Országgyűlés feloszlásáról szóló MDF-es indítványt; a javaslatot 171en támogatták, 204-en ellenezték. Ahhoz, hogy a parlament feloszlassa önmagát, a jelen lévő képviselők több mint felének igen szavazatára lett vol
2008. szeptember 15. hétfő 17:06 - Hírextra
A határozati javaslat általános vitájában Hock Zoltán (MDF) a képviselőkhöz intézve szavait azt mondta: ne indulatból, ne félelemmel szavazzanak, és ne hallgassanak az ország miniszterelnökére.

Kiemelte, hogy 2008. május elsejétől a kormány elvesztette a többségét a parlamentben. Hozzátette: a miniszterelnök programját az MSZP-n kívül egyik parlamenti párt sem támogatja.
Feltette a kérdést: használ-e vajon az országnak az az állapot, hogy egy-másfél éven keresztül csak arra koncentráljon a kormány, hogyan tud 2-5-7 szavazatot egy-egy döntéshez megszerezni?
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte: Magyarországnak ma nincs többségi kormánya, és ennek a kormánynak nincs koncepciója.

Ilyenkor más országban tudják, hogy helye van az előre hozott választásnak - jelentette ki. Hozzátette: Magyarországon parlamentáris demokrácia van, nem "szociális demokrácia".
A szabad demokrata képviselőkhöz intézve szavait azt kérdezte: megéri-e, hogy még két hónapig a hatalomban tartják Gyurcsány Ferencet?

Harrach Péter (KDNP) azt hangsúlyozta: cselekvőképes kormányzatra van szükség, amely partnerként jelenik meg, és képes az együttműködésre.

Kiemelte: az államadósság növekedése nagyobb volt az utóbbi hat évben, mint a Kádár-korszakban. Ma a lakosság hetven százaléka úgy látja, hogy rossz irányban mennek a dolgok - jegyezte meg.

Herényi Károly (MDF) kiemelte: a tárgyalások azt mutatták, hogy az ellenzéknek sincs egységes programja a következő két évre, ami pedig a stabilitást garantálta volna. A konzervatív politikus arra biztatta a képviselőket, hogy támogassák az MDF javaslatát.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője közölte: azért nem támogatják az MDF indítványát, mert szerinte a megoldás helyett holnaptól kampány zúdulna az országra. Nincs érv a mellett, hogy az SZDSZ támogassa az MDF javaslatát - tette hozzá.

Véleménye szerint a javaslat nem őszinte, "valamiféle politikai színjátéknak vagyunk a tanúi". A liberális politikus hozzátette: most is arról lehet szó, hogy éppen az MDF segíti ki a kisebbségi kormányt, hiszen, az MDF-es törvényjavaslatra Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökeként már másnap "rácsatlakozott".

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt hangsúlyozta: az ellenzék sem egységes, az ellenzéknek sincs programja, és ezen felül még felelőtlen is.

Feltette a kérdést: mérlegelte-e az ellenzék, hogy mikor lenne az országnak költségvetése, ha most igennel szavaznának a képviselők. Hozzátette: mi lenne többek közt a szociális juttatásokkal, a nyugdíjakkal?

Rubovszky György (KDNP) azt hangsúlyozta, hogy szerinte fel kell oszlatni az Országgyűlést.
A házbizottság hétfő délelőtti rendkívüli ülésén döntött úgy, hogy az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel tárgyalja, és még aznap, az őszi ülésszak első napján szavaz is a parlament feloszlásáról szóló MDF-es indítványról.

Az MSZP és az SZDSZ előre jelezte, hogy nem ért egyet a parlament feloszlásáról szóló javaslattal.
Herényi Károly és Hock Zoltán (mindkettő MDF) azért javasolta a parlament szeptember 30-val történő feloszlását, mert "a politika erői közötti konszenzus és az együttműködés teljes hiánya ellehetetlenít mindenfajta döntést, amely a nemzeti alapkérdéseket, az ország fejlődését, egyúttal a kormányozhatóságot érinti".

Navracsics Tibor úgy vélekedett, hogy ha a parlament szeptember 30-ával feloszlatná magát, akkor december közepén választást lehetne tartani, ami azt jelentené, hogy januárban már lehet költségvetése az országnak.

"Mielőtt a vér, amely a fejükbe szökik, a fülükön távozna is, annyit hadd mondjak el, hogy most ennél sokkal kevesebb garancia van arra, hogy december 31-ig költségvetése van az országnak" - fogalmazott, hozzátéve: "mert kevesen vannak, miniszterelnök úr!"

"Kevesen vannak, lehet, hogy megvásárolnak egy-két képviselőt, hallottunk ilyen híreket, hogy teszik ezt (...), nincsen semmi biztosíték arra, hogy költségvetése van december 31-én az országnak" - mondta Navracsics Tibor, aki arra volt kíváncsi, mi lesz a következő hónapok menetrendje.

Hock Zoltán (MDF) zárszavában azt kérte, hogy a képviselők fontolják meg az észérveket, és támogassák a javaslatot.

Azt kérte Kóka Jánostól, aki szerinte "fondorkodva és ravaszkodva meg akarta segíteni a miniszterelnököt", hogy "lökjék bele az MDF-et a csapdába, szavazzák meg az előterjesztést".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását