2024. április 26. - Ervin

Magánegyetem létesül a volt Gázgyár területén

Információtechnológiai és bioinformatikai magánegyetem nyithatja meg kapuit két éven belül Budapesten, a volt Óbudai Gázgyár területén, az erről szóló megállapodást Demszky Gábor főpolgármester és Bojár Gábor, a Graphisoft Park SE igazgatótanácsának elnök
2008. szeptember 15. hétfő 16:10 - Hírextra
vAz aláírást követően elhelyezték az új létesítmények alapkövét.
Demszky Gábor közölte, hogy az aláírással összesen 30-35 milliárd forintos fejlesztés indulhat el. A köz- és magánszféra összefogásával megépülő magánegyetem a tervek szerint két éven belül, 2010 szeptemberében megnyithatja kapuit.

A főpolgármester szimbolikusnak nevezte, hogy az egyetem alapkőletételét az Európai Innovációs és Technológiai Intézet budapesti alakuló ülésével egy napon tartották.

Demszky Gábor szerint nem véletlen, hogy az unió Budapestet választotta az intézet helyszínéül. Mint kifejtette, az összes magyarországi kutatóhely 44 százaléka itt van, mint ahogy a szférában dolgozók 60 százaléka is itt tevékenykedik, s a kutatás-fejlesztési ráfordítások kétharmada is a fővárosban hasznosul.

A magánegyetemről kialakításáról elmondta: a fővárost képviselő Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. tavasszal hirdetett eredményt a volt gázgyár értékesítésére kiírt pályázaton. A gázgyár egyik, a Graphisoft Park szomszédságában lévő, 20 ezer négyzetméteres területét az ott lévő ipari építményekkel együtt a parknak értékesíti a főváros.

A hét hektáros terület új gazdája vállalta, hogy egy új felsőoktatási intézményt és kapcsolódó létesítményeket - kollégiumokat, inkubátorházakat, spin off cégeknek helyt adó építményeket - hoz létre. Vállalták azt is, hogy az itt található építészeti műemlékeket megóvják, megújítják és látogathatóvá teszik.

A főváros a fejlesztésből 2,48 milliárdos bevétellel számol, amelyet visszaforgat a terület megújításába. Demszky Gábor azt mondta, ez az első lépés ahhoz, hogy a volt gázgyár területének teljes revitalizációja meginduljon, s a fokozatos kármentesítés után egy többfunkciós kulturális-oktatási és innovációs központ jöjjön létre.

Bojár Gábor arról beszélt, hogy az egyetem építése két éves előkészítő munka után kezdődhet meg. Úgy vélte, ma már a tudásnak jól mérhető piaci értéke van. Ha a diplomát megméri a piac, akkor a létrehozását célzó intézményekkel is hasonló a helyzet - tette hozzá.

Bús Balázs (Fidesz), Óbuda polgármestere kiemelte, hogy a terület hasznosítása nagy reményekre jogosít. Mint mondta, a kerület mindvégig azt szorgalmazta, hogy a beruházás kapcsolódjon a környező infrastruktúra és a közlekedés fejlesztéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását