2024. május 12. - Pongrác

Válaszok a miniszterelnök felszólalására

A miniszterelnök napirend előtti felszólalására adott válaszában Navracsics Tibor (Fidesz) arról beszélt, a szocialisták a házbizottságban nem szavazták meg, hogy az Országgyűlés dönthessen a miniszterelnök cselekvési programjáról. Fodor Gábor (SZDSZ) azt
2008. szeptember 15. hétfő 16:13 - Hírextra
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője beszéde elején a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által korábban bejelentett programokat sorolt fel. A felsorolást a Megegyezés című megoldási javaslattal zárta, majd megkérdezte: ha Gyurcsány Ferenc ennyire világosan látja a célkitűzéseket, akkor miért nem 2004-ben valósította meg azokat. Feltette azt a kérdést is, miként lehet, hogy 2006-ban Magyarország kis híján világrekorder volt a költségvetési hiány tekintetében.
Az ellenzéki politikus véleményét úgy összegezte, hogy a miniszterelnök felszólalása már korábban hallott beszédpanelekből áll, amelyekből semmi sem valósult meg az elmúlt években. Navracsics Tibor annak kapcsán, hogy a kormány legfőbb célja a foglalkoztatás bővítése, azt mondta, az elmúlt évben 55 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma. Az adócsökkentés kapcsán emlékeztetett arra, hogy korábban a téma kapcsán a miniszterelnök "vudu gazdaságpolitikát", illetve "förtelmes butaságot" említetett adócsökkentés kapcsán.

Navracsics Tibor megkérdezte, igazak-e azok a hírek, hogy az üdülési csekkek, az étkezési jegyek, a helyi utazási bérletek, a képzési költségek munkáltató általi átvállalása és a lakáscélú támogatások 11 százalékos egészségügyi hozzájárulással lesznek "megfejelve", illetve a vállalkozásoknál nő majd a társasági adó. Egyúttal felhívta a figyelmet, a házbizottság hétfői ülésén a Fidesz benyújtotta a Megegyezés című programról szóló politikai határozati javaslatot és azt kérte, hogy arról a házszabálytól való eltéréssel lehessen szavazni, de ehhez az MSZP nem volt hajlandó hozzájárulni.

Dávid Ibolya, az MDF frakcióvezető-helyettese a kormányfői felszólalásra reagálva három pozitív elemet, az autópálya-építést, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Magyarországra érkezését és a Mercedes reménybeli kecskeméti beruházását emelte ki. Hozzátette, hogy az autópályáról az embernek a mérhetetlen kartelezés is eszébe jut, amelynek az ország és a költségvetés a vesztese.

A kormányfő által emlegetett megegyezés szükségességéről Dávid Ibolya azt mondta, arról két másik dolog jut eszébe. Egyik a sajtóban megjelent hirdetés, a másik pedig az elmúlt fél év elkeseredett küzdelme, amelynek során az MSZP és az SZDSZ harcot vív egymással és eközben Magyarországon nincs kormányzás. A Megegyezés című megoldási javaslatról az ellenzéki politikus azt mondta, azzal már senki nem ért egyet. Szerinte hétfőn eldől a parlamentben, hogy Gyurcsány Ferenc politikájának vagy az MDF javaslatának van-e többsége és az is, ki ellenzéki és ki kormánypárti.

Fodor Gábor, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy nyáron a szabad demokraták cselekvési programot kértek a miniszterelnöktől. A liberális pártelnök a Megegyezés című javaslatról beszélve az SZDSZ nevében leszögezte: bár a program tartalmaz jó irányokat, a liberálisok számára nem támogatható. Kiemelte, hogy a program nem néz szembe egy alapvető problémával, az állami szerepvállalás túlterjeszkedésével.

Az SZDSZ vezetője szerint ugyanis az államháztartás túlzottan magas aránya fojtja meg a magyar gazdaságot és egyúttal ez a korrupció melegágya is. A politikus úgy vélte, ha erre a kérdésre nem tudnak választ adni, akkor visszatérnek a "húzd meg, ereszd meg" ciklusai, amelyek során előbb egy kicsit fellélegzik a gazdaság, majd következik a költekezés.

Hozzátette: erről önkritikusan kell beszélnie, mert korábban együtt kormányoztak a szocialistákkal és "ha volt súlyos hibánk, ez volt az elmúlt években, a költségvetési hiány felborítása".

A Megegyezés című programról azt mondta, abból hiányzik az igazi problémákkal való őszinte szembenézés. Fodor Gábor az SZDSZ nevében azt kérte, a miniszterelnök terjessze a cselekvési programját a parlament elé és az Országgyűlés döntsön arról, támogatható-e az.

Ha a miniszterelnök tényleg úgy gondolja, hogy az a program, melyet Megegyezés címmel tett közzé, támogatottságra számíthat, akkor mi az akadálya annak, hogy a képviselők szavazzanak programjáról még a napirend előtt? - tette fel a kérdést.

Véleménye szerint a jelenlegi politikai agónia árt az országnak.
Kiemelte: ahhoz, hogy stabil parlamenti többség jöhessen létre, ami mögött tényleges parlamenti támogatottság áll, új választások kellenek.

Magyarország ettől a parlamenttől már nem sokat várhat - jelentette ki az ellenzéki képviselő.
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott: jelképesnek is lehet tekinteni, hogy éppen hétfőn tartózkodik Magyarországon José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, akinek jelenléte arra figyelmeztet, az Európai Unió tagjai vagyunk.

Véleménye szerint jelképes erejű ez az évadkezdés azért is, mert az is kiderült, "vannak, akik, ha minden változik, mégsem változtatnak a módszereiken, (...) a Fidesz-frakció ismét kivonult, ezúttal pártelnök úr személyes jelenlétével tisztelte meg a kivonulás aktusát".

Mint mondta, számára nem világos, hogy a Fidesz hogy fogja megmagyarázni a szavazóinak, hogy mivel nincs saját javaslata, ezért a miniszterelnök vitairatát bocsátja parlamenti szavazásra.
Feltette a kérdést: mit terjesztene a Fidesz a parlament elé, "az Orbán I. programot", amit a nyilvánosság előtt mond, vagy az "Orbán II. című programot", amit zárt körben mond?
Véleménye szerint a Fidesz mindig csak akkor fordul a "néphez", ha a közvélemény-kutatási adatok szerint ez éppen neki kedvez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását