2024. április 26. - Ervin

Demonstráció a Parlamentnél

Az egyszülős családban élő gyermekek, a különélés miatt nehéz helyzetbe került emberek sorsára hívta fel a figyelmet szombaton a Figyelj Ránk! Egyesület a Parlament előtt; a demonstráció résztvevői az elmaradó tartásdíjak ügyében petíciót írtak az Országg
2008. szeptember 13. szombat 15:56 - Hírextra
Az egy éve alakult egyesület elnöke, a háromgyermekes Rugyainé Major Éva elmondta, nagyon széles azoknak a köre, akik amiatt kerültek nehéz helyzetbe, mert a nekik megítélt tartásdíjat nem kapják meg, azt nem tudják behajtani illetve behajtatni.

Ő maga augusztus 6. óta tart ülősztrájkot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium előtt, mert tíz éve nem kap tartásdíjat. Az összeget azért nem lehet behajtani, mert volt férje munkanélküli és vagyona sincs.

A bíróság által számára megítélt tartásdíj együttes összege eléri az 1,8 millió forintot, ami a kamatokkal együtt mintegy 6 millió forintnak felel meg - mondta az egyesület elnöke az MTI-nek.
A jelenlegi jogi szabályozás nem tér ki azokra a gyermekeiket egyedül nevelő szülőkre, akik nem tudnak hozzájutni a jogos tartásdíjukhoz - hívta fel a figyelmet Rugyainé Major Éva.

Az egyesület tagjai Szili Katalin házelnöktől várnak segítséget. Petíciójukban azt kérik az Országgyűlés elnökétől, hogy szorgalmazza a megfelelő jogi szabályok kidolgozását. Rugyainé Major Éva szerint megoldás lehetne egy vis maior alap létrehozása, amelyből az elmaradt tartásdíjakat fedeznék, s az összeget később az állam hajtaná be.

Azt is szorgalmazzák, hogy hozzanak létre egy gyermektartási ügynökséget, amely ezekkel a problémákkal foglalkozna. A petíciót Rostási-Szabó Zsuzsanna, az Országgyűlés Civil Irodájának vezetője vette át.

A demonstráción néhány tucatnyian vettek részt. Az egyesület elnöke szerint azért nem jöttek többen, mivel a nehéz helyzetbe került szülők nem merik vállalni a nyilvánosságot. Attól tartanak, hogy az ilyen szerepvállalás is gyermekük, gyermekeik kárára lehet a későbbiekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását