2024. május 3. - Tímea, Irma

A liberálisok, mint a harmadik erő?

A liberálisok a megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen harmadik erőnek számítanak az Európai Parlamentben és az egyes tagországokban; az SZDSZ arra törekszik, hogy ez Magyarországon is így legyen.
2009. május 25. hétfő 17:31 - HírExtra
A június 7-i választás arról is szól majd, hogy Magyarország mit üzen Európának: összhangban vagyunk-e ezzel a tendenciával vagy sem - mondta az SZDSZ országos tanácsának elnöke sajtótájékoztatóján.

Az SZDSZ EP-listavezetője hangsúlyozta, a párt európai parlamenti programja szoros összhangban van az európai liberális pártcsalád választási elképzelésével, míg ez nem minden részletben mondható el az MSZP és a Fidesz esetében.

A liberális párt programjának egyik legfontosabb eleme a munkavállalás szabadságának teljes kiterjesztése, ideértve Németországot és Ausztriát - közölte a politikus. Hozzátette: a nyugat-európai szociáldemokrata pártok - saját munkavállalóik érdekeire hivatkozva - ezt elutasították.

Fontos liberális célkitűzés a szolgáltatási irányelv további egyszerűsítése is, annak érdekében, hogy a magyar kis- és középvállalkozók valóban mindenféle korlátozás nélkül nyújthassanak szolgáltatásokat az unió egészében. A további könnyítéseket e területen korábban egy néppárti-szocialista együttműködés akadályozta meg az európai parlamentben - tudatta Szent-Iványi István.

Bóka János, az SZDSZ európai parlamenti képviselő-jelöltje kifejtette: az Erasmus-program az unió egyik legsikeresebb kezdeményezése, melyet érdemes lenne felgyorsítani. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a magyar hallgatók számára olyan objektív korlátok vannak - elsősorban az anyagi források hiánya -, amelyek megakadályozzák a nagyobb arányú részvételt.

A liberális párt programjának egyik fontos pontja, hogy minden magyar hallgatónak legyen reális esélye arra, hogy felsőoktatási tanulmányaiból legalább egy szemesztert külföldön töltsön - közölte a képviselő-jelölt.

Az Erasmus-program támogatásának növelésére az uniós költségvetésben lenne mozgástér: az EU minden, a területén található szarvasmarhára naponta kér eurót költ, a hallgatók esetében ez az összeg csupán 70 euró cent - fogalmazott Bóka János, aki a külföldön tanuló diákok munkavállalását is szervezett formában segítené, amely az anyagi lehetőségek javítása mellett a munkatapasztalatok megszerzése miatt is előnyös lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását