2024. április 18. - Andrea, Ilma

Baktérium is okozhatja?

Baktériumfertőzés is okozhat bölcsőhalált - derül ki egy új kutatásból. Néhány szakértő szerint a kórokozó olyan méreganyagokat termel, amelyek hirtelen végezhetnek a csecsemőkkel.
2008. szeptember 13. szombat 08:48 - Hírextra
A szülők is csökkenthetik annak kockázatát, hogy gyermekük a bölcsőhalál áldozatává váljék. Ilyen például, ha az anya nem dohányzik a terhesség és a szoptatás ideje alatt, vagy ha a babát a hátára fektetve teszi le aludni, ám azt ma sem tudják a szakértők, hogy pontosan mi okozza a hirtelen csecsemőhalált.

Az Adelaide-i Egyetem professzora, Paul Goldwater szerint a bölcsőhalál egyik lehetséges kiváltója egy bakteriális fertőzés. A szakértő nemrégiben 130 hirtelen csecsemőhalál, 32 fertőzés és 33 egyéb ok - például közlekedési baleset - miatt elhunyt babát vizsgált meg.

A 130 kicsi testének olyan pontjairól - a szívben található vérből, a lépből és a gerincfolyadékból - vett mintákat, amelyek általában "sterilek", majd összehasonlította azokat a többi babáéval.

A nem fertőzés miatt elhunyt csecsemők közül csak néhány mintáiban találta kórokozók nyomait, ám ezek meglehetősen gyakoriak voltak az olyan gyerekeknél, akikkel a bölcsőhalál végzett, és előfordult a 32 fertőzöttnél is. A legtöbb esetben a kórokozó a Staphylococcus aureus nevű baktérium volt, amely halálos toxinokat képes előállítani.

"Az, hogy az S. aureust ilyen nagy arányban fedeztük fel a bölcsőhalál miatt elhunyt gyerekek testének steril pontjain, arra utal, hogy e kicsik egy része a kórokozó okozta betegségbe halt bele" - magyarázta Goldwater professzor.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását