2024. április 26. - Ervin

Az SZDSZ nem oszlatná fel a parlamentet

Az SZDSZ egyhangú döntést hozott arról, hogy hétfőn a parlamentben nem támogatja az MDF-nek a parlament feloszlatására tett javaslatát, mert az nem szolgálja az ország érdekeit - közölte Kóka János frakcióvezető a liberális képviselőcsoportnak az ügyvivő
2008. szeptember 12. péntek 16:08 - Hírextra
Kóka János a Fodor Gábor pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az MSZP-nek és a Fidesznek nincs olyan programja, ami megoldást kínálna az ország problémáira, vagyis a liberálisok Gyurcsány Ferenc Megegyezés című javaslatát sem támogatják. A frakcióvezető kiemelte: a parlament elé kerülő törvényjavaslatokról az SZDSZ ellenzéki pártként az ország érdekeit szem előtt tartva fog dönteni, és a frakció egységesen fog fellépni.

A parlamentben a szabad demokraták törvényjavaslatokat akarnak benyújtani a versenyképesség és a gazdasági növekedés javításának érdekében, emellett a következő három évben nagyságrendileg 1.000 milliárd forintos adó- és járulékcsökkentést javasolnak.

Újságírói kérdésre Kóka János és Fodor Gábor egybehangzóan azt mondta, hogy sem a miniszterelnök, sem pedig a frakcióvezető személyének kérdése nem került szóba az ülésen. A pártelnök kijelentette: egyértelmű a bizalma Kóka Jánosban, mint frakcióvezetőben.

Kóka János azt mondta, szeretnék, ha csökkenne az állam túlsúlya és évi egy-két százalékkal kisebb lenne az állami elosztás mértéke. Kitért arra is, hogy a következő három évre meg szeretnék határozni a költségvetés kiadási oldalának felső plafonját, amit a kormány nem léphetne át. A frakcióvezető a költségvetés kiadásának csökkentésekor elsősorban az állami kiadások mérséklését említette.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címezve a liberális frakcióvezető azt mondta, mielőtt félreértenék, az SZDSZ nem gondol az európai uniós társfinanszírozás, illetve a fejlesztési költségek csökkentésére.

Arra is kitért, hogy a munkaerőpiaci támogatottságot felül kell vizsgálni és véleményük szerint radikálisan szűkíteni kell az adórendszeren belül a kivételek, kedvezmények és a mentességek körét.

Fodor Gábor pártelnök szintén leszögezte: a Gyurcsány Ferenc által jegyzett Megegyezés című javaslat nem alkalmas arra, hogy irányt mutasson az ország problémáinak megoldására. Véleménye szerint vannak jó részei, de a program nem foglalkozik az állami szerepvállalás túlterjeszkedésével és a költségvetés kiadási oldalának csökkentésével.

Mint mondta, az SZDSZ is asztalra kívánja tenni javaslatait, és mindenképpen az állami szerepvállalás csökkentését kérik és elvárják "egy olyan kormánytól, ami támogatható".
A szabad demokraták frakciójáról Fodor Gábor azt mondta, egységesen lépnek fel minden politikai kérdésben, már csak azért is, mert sokan azt hiszik, hogy a párt megosztható. Újságírói kérdésre reagálva kitért arra, hogy a csütörtökön kezdődött kétnapos velencei ülésen vitát folytattak a szakértői kormányról, de ebben az ügyben a frakció nem döntött, mert az ügyvivő testület már korábban megtette ezt.

A szocialistákkal folytatandó megbeszélésekről Fodor Gábor úgy vélekedett, tárgyalni fognak arról, mi a kibontakozás útja az ország számára. Mint mondta, csütörtökön leszögezték, mit gondolnak a cselekvési programról, illetve azt, hogy a szakértői kormánnyal kapcsolatban változatlan az elképzelésük. Hozzátette ugyanakkor: nem akarják bevágni az ajtót.

Nyakó István, a szocialista párt szóvivője az elhangzottakra reagálva az MTI-nek mondja, az MSZP és az SZDSZ vezetői egyaránt azt vallják, hogy szükséges párbeszédet folytatni az ország rövid és hosszú távú jövőjét meghatározó kérdésekről, gazdaságpolitikától a szociálpolitikáig.

Az MSZP alappozíciója világos: az elnökség és a frakció is támogatja a Megegyezés programját - szögezte le. Nyakó István azt mondta, a szocialisták azzal a céllal hívták meg az SZDSZ-t tárgyalni, hogy elmondják, milyen Magyarországot képzelnek el, nemcsak általánosságban, hanem konkrétan. Kiemelte: Magyarországnak egyszerre van szüksége adócsökkentésre, a szociális biztonság megőrzésére és az állam működőképességének biztosítására.

Az MSZP megegyezésre törekszik, ehhez pedig tárgyalni kell - mondta a liberálisokkal való egyeztetés jövője kapcsán a pártszóvivő.

Nyakó István megerősítette: az MSZP sem támogatja a parlament feloszlatását és az előre hozott választást sem, mert meggyőződése szerint egyik sem szolgálja az ország érdekét. Hozzátette: hisznek abban, hogy az MSZP programja egyszerre szolgálja az ország fejlődését, a gazdaság versenyképességének javítását és a szociális biztonság megőrzését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását