2024. április 29. - Péter

Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap Budapesten

Hetedik alkalommal rendezi meg a főváros az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eseménysorozatát szeptember 16. és 22. között.
2008. szeptember 11. csütörtök 12:33 - Hírextra
A hét minden napján a Tiszta levegőt mindenkinek! jelszó jegyében a fenntartható mobilitás egy-egy témája kerül középpontba. Az esemény programjaira hívta fel a figyelmet Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Kovács László, a programok főszervezője, Kirschner Péter, a kulturális főpolgármester-helyettesi kabinetiroda munkatársa és Magács László, a színházi programokat szervező Merlin Színház igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hagyó Miklós elmondta: az idei hetet számos intézkedés teszi emlékezetessé, többek között átadják az M0-s újabb szakaszát és új BKV-menetrend teszi átfogóbbá a főváros közlekedését.
Az Európai Mobilitási Hét nyitónapján, szeptember 16-án Eljutási versenyt rendeznek, amelyen kiderül, hogy autóval, kerékpárral, metróval vagy vonattal gyorsabb a bejutás reggel a külvárosból a belvárosba. A különböző közlekedési eszközökön ismert személyiségek és politikusok fognak versenyezni.

Szeptember 17-én, az Alternatív Autózás Napján a Blaha Lujza téren kipróbálható, milyen utazni a napsugárral hajtott szolárautón vagy lábbal hajtott kísérleti járművön. Ezen a napon hibrid - azaz villanymotorral is ellátott - autó közlekedik a Bosnyák tér és a Blaha Lujza tér között, amelyen bárki ingyenes próbautazást tehet.

Szeptember 18-án a Mobilitás és Bevásárlás Napja lesz, a Hunyadi téri parkolóban felállítják a Valódi ételek standját, amellyel a hazai őstermelőktől származó zöldségfélék fogyasztására szeretnék ráirányítani a figyelmet. Szeptember 19-én a Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében megrendezendő fórumon vehetnek részt az érdeklődők, akik kíváncsiak arra, hogy milyen lesz a közlekedés a fővárosban tíz év múlva.

Szombaton, szeptember 20-án a Zrínyi utcát kulturális programokkal töltik meg, lesz kirakatszínház és Art Corso helyben alkotó művészekkel.

Az Európai Mobilitási Hét kiemelkedő programja a Fővárosi Autómentes Nap. Szeptember 21-én az Andrássy út szabaddá válik a gyalogosok számára, akik igazi kulturális csemegével találkozhatnak. Az Opera előtt évadnyitó színházi fesztiválon láthatnak ízelítőt szinte valamennyi budapesti teátrum kínálatából - hívta fel a figyelmet Kirschner Péter.

Magács László hozzátette: 40 színház kínál több száz programot délelőtt fél tíztől este kilenc óráig ezen a napon.

Szeptember 22-én az Európai Autómentes Napon az Andrássy út éjfélig lezárva marad, de a BKV-buszok menetrend szerint járnak és a helyi üzletek árufeltöltését végző gépkocsik is behajthatnak délelőtt tíz óráig.

A sajtótájékoztató résztvevői felhívták még a figyelmet a Bringázz a munkába Budapesten! elnevezésű versenyre is, amelyre szeptember 22-ig lehet nevezni a www.bringazzmunkaba.hu című honlapon.

Az Európai Mobilitási Hét programjai megtalálhatók a www.budapest.hu című weboldalon, illetve a Pesti Est ingyenes különszámában is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását