2024. május 3. - Tímea, Irma

Drámaíróverseny kezdődött

A sorsolással szerdán délelőtt elkezdődött a kortárs drámaíróverseny a szegedi Regionális Összművészeti Központban, a magyar festészet remekei inspirálta színpadi műveket csütörtökön este már láthatja is a közönség.
2008. szeptember 10. szerda 11:34 - Hírextra
A három ország négy drámaírója, négy rendezője és négy színtársulata részvételével rendezett verseny egyik célja, hogy bemutassa, miként hatnak egymásra az egyes művészeti ágak - mondta Herczeg Tamás, a központ igazgatója az MTI-nek.

A drámaíróknak - a kolozsvári Hatházi Andrásnak, a zentai Beszédes Istvánnak, a pécsi Balogh Robertnek és a szegedi Podmaniczky Szilárdnak - mindössze huszonnégy óra áll rendelkezésére, hogy elkészítsék színdarabjaikat. Az írók számára a Kovács Gábor Gyűjtemény - Válogatás a magyar festészet remekeiből című tárlat alkotásai szolgálnak majd múzsaként, hiszen a műveket a szecessziós palota egy-egy termében készíthetik el. A szervezők azt várják, hogy a megszülető drámák valamilyen vékonyabb vagy erősebb szállal kapcsolódjanak Munkácsy, Rippl-Rónai, Vaszary, Markó Károly vagy Csontváry festményeihez.

A szerzőknek az írással csütörtök délelőtt tíz órára kell végezniük, a négy rendező - Andrei Elek Kolozsvárról, Urbán András Szabadkáról, Tóth András Ernő Pécsről és Benkő Imola Orsolya Szegedről - ekkor kapja meg a kéziratokat. A rendezőknek - akik a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a pécsi Janus Egyetemi Színház és a Szegedi Focus Műhely színészeivel dolgoznak majd - a művek színpadra állítására csupán hat-nyolc órájuk van, ugyanabban a teremben, ahol a drámák íródtak.

Podmaniczky Szilárd elmondta, a versenyre igyekezett felkészülni, megpróbálta kialudni magát. Már részt vett hasonló megmérettetésen, akkor néhány óra alatt egy hír alapján kellett novellát írnia, a most előtte álló feladat azonban nehezebbnek tűnik, hiszen a huszonnégy órás folyamatos szellemi koncentráció komoly fizikai igénybevételt is jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását