2019. december 8. - Mária

Nyilvánosak lesznek a vezető tisztségviselők juttatásai

Szeptember 15-től, keddtől kell nyilvánosságra hozni minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami, önkormányzati többségi befolyással működő gazdasági társaságnál dolgozik.
2009. szeptember 14. hétfő 21:50 - HírExtra
Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek hétfőn úgy fogalmazott: "tiszta vizet kell önteni a pohárba".

Mint mondta, a szélesebb nyilvánosságnak meg kell ismernie, hogy az állami és önkormányzati, tehát a mi közös pénzünkből gazdálkodó vállalatok vezetői mennyi pénzt keresnek és milyen végkielégítést kapnak, ha távoznak.

"A köz érdeke kívánja ezt meg. A kormány bízik abban, hogy a közélet tisztaságáért folytatott munkában partnerekre talál" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Az augusztus végén elfogadott, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről szóló kormányrendelet szerint szeptember 15-étől bárki számára hozzáférhető módon, az interneten kell közzétenni az érintettek pénzbeli juttatásait.

Ez vonatkozik azokra a vezető tisztségviselőkre, felügyelő-bizottsági tagokra, vezető állású munkavállalókra, a tartósan egyes munkavállalók tevékenységét irányító munkavállalókra, akik olyan állami, önkormányzati gazdasági társaságnál, költségvetési szervnél, közalapítványnál dolgoznak, amelynél külön-külön vagy együttesen számítva is többségi folyással bír az állam.

A szabályok szerint nyilvánosságra kell hozni a vezető nevét, tisztségét, munkakörét, illetve a munkaviszonyban álló személy esetében a munkaviszonya alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli juttatásokat. Ezen belül külön fel kell tüntetni a személyi alapbért, az egyéb időbért, a teljesítménybért, az időbért megalapozó időtartamot, illetve a teljesítménybért megalapozó követelményeket.

A nyilvánosság megismerheti a végkielégítés mértékét és a felmondási idő tartamát is. A vezető tisztségviselőknél, felügyelő-bizottsági tagoknál felkerül az internetre a megbízási díj, a megbízási díjon felüli egyéb járandóság, a jogviszo

A közzétett adatok a közzétételt követő két évig nem távolíthatók el. Ha az érintett cégek elmulasztják a közzétételt, illetve ha az nem teljes vagy nem időszerű, akkor a törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult szerv eljárása kezdeményezhető.

Az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó legutóbb azt mondta: szeptember 15-től arra kérik a párt szervezeteit, "legyenek őrei" a helyi nyilvánosságnak, vagyis legyenek kezdeményezői a helyi "rendcsinálásnak", tekintet nélkül arra, hogy annak akadályát melyik párthoz tartozó politikus képezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását