2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsány Ferenc bejelentése

A Demokratikus Charta megalapítása, majd az 1994-ben megkötött kormánykoalíció nyomán az MSZP és az SZDSZ között stratégiai szövetség jött létre, mely független attól, hogy a két párt éppen kormányon vagy ellenzékben van.. Ez a szövetség ma veszélybe kerü
2008. szeptember 8. hétfő 12:00 - Hírextra
Mi volt az alapja ennek a szövetségnek?
• A gazdaság modernizációja alapvetően liberális elvek mentén, a társadalmi igazságosság megtartása szociáldemokrata értékek figyelembe vételével történt.
• Az antidemokratikus, antiparlamentarista, szélsőséges, radikális és populista eszmék és politika elutasítása.
Szerintem ennek a szövetségnek a fenntartása továbbra is érdeke Magyarországnak és az MSZP-nek.

Két ponton van stratégiai vita a két párt között. Az SZDSZ nem ért egyet a gazdasági és társadalmi célok általunk javasolt kompromisszumával, miszerint a szükséges adócsökkentés legnagyobb mértéke ott van, ahol még nem sérülnek alapvető szociális, jóléti érdekek. Azaz, az SZDSZ a szociális biztonság rovására is csökkentené az adókat. Másrészt az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a FIDESZ és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját.
Az MSZP számára ez nem egyszerű taktikai, hanem sokkal inkább stratégiai kihívást jelent. Ha az SZDSZ álláspontja nem változik, akkor belátható időn belül átalakul a magyar politikai térkép. Rövid távon a következő három lehetősége van az MSZP-nek:
• Egyetért a FIDESZ-szel és támogatja a Parlament feloszlatását, előre hozott választások kiírását.
• Elfogadja Fodor Gábor ultimátumát és a jelenlegi kormány helyére egy új kormányt állít.
• A jelenlegi kormányt támogatva megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához és végrehajtja azt.






A lehetőségek közüli választás gondos mérlegelést igényel. Ez nem csak a pártvezetés, még csak nem is az MSZP ügye. Ez az egész magyar baloldal és szociálliberális oldal ügye.
A fenti alternatívák más-más utat jelentenek, eltérő lehetőségeket és kockázatokat hordoznak Magyarország számára is és számunkra is. A döntés hosszabb távra meghatározhatja az ország jövőjét és benne a baloldal illetve a balliberális oldal jövőjét. Az alternatívák közül közösen kell döntenünk.

Ebből a célból a holnapi elnökségi ülésen kezdeményezni fogom az MSZP rendkívüli kongresszusának 2008. szeptember 27-re történő összehívását. Kérni fogom, hogy valamennyi szervezet vitassa meg a kialakult politikai helyzetet, demokratikus vitában foglaljon állást arról, hogy a lehetséges irányok közül melyiket támogatják, és adjon mandátumot küldötteinek ezen álláspont kongresszusi képviseletére.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását