2024. május 5. - Györgyi

Alternatív Színházi Szemle

Pénteken kezdődik Debrecenben a XIV. Alternatív Színházi Szemle, amelynek ötnapos programját a versenyző alkotások bemutatói mellett utcaszínházi rendezvények, koncertek, előadások, szakmai fórumok, kiállítások is gazdagítják.
2008. szeptember 8. hétfő 16:00 - Hírextra
"Számunkra különös jelentősége van annak, hogy eljuttathatjuk Debrecen közönségéhez a független, kortárs színházi gondolkodás gyümölcseit, mivel a független társulatoknak alig-alig van lehetőségük megmutatni munkájukat Budapesten kívül" - idézte Hudi Lászlót, a Független Színházak Szövetségének elnökét a szervezők közleménye.

Az Alternatív Színházi Szemle célja, hogy összegyűjtse, bemutassa és díjazza az adott évben független színházi területen, különböző műfajokban született alkotásokat. Emellett a mustra átfogó képet ad azokról a magyar színházi és táncelőadásokról, amelyek eredeti formában képviselik mindazt, amit ma Magyarországon "alternativitásnak" lehet nevezni.

A tájékoztatás szerint a versenyprogramba nyolc produkciót válogatott be Árvai György látványtervező. A zsűribe Karsai György kritikust, egyetemi tanárt, Káel Csaba operarendezőt, Lévai Balázs televíziós műsorvezető-szerkesztőt és Varga Mátyás bencés szerzetest, a Pannonhalmi Főapátság Kulturális és Turisztikai Igazgatóságának vezetőjét hívták meg.

"Átlátás, áthallás, átjárás! volt a vezérmotívum, ami alapján a beválogatás szempontrendszerét felállítottam és ezt nyilvánossá is tettem. Az általam ajánlott előadások és alkotók talán annak a vékony jégtáblának szeletei, amelyek még nem olvadtak bele teljesen a popularitás langymeleg masszájába" - a közlemény szerint így fogalmazott Árvai György a válogatás szempontjairól.
Az idei szemle karakterének, programjának kialakítását, teljes körű szervezését és lebonyolítását a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége közösen végzi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását