2024. május 16. - Mózes, Botond

Megszűnik a KÉK központja

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) budapesti, Nefelejcs utcai központját a működtető civil szervezet szerint váratlanul akarja visszavenni az épületet egykor felajánló Róth Miksa Emlékház vezetője.
2008. március 19. szerda 21:49 - Hírextra

Az igazgató azonban azt közölte, hogy a felszólítás nem volt váratlan, és ő a megoldásról is gondoskodni kívánt. A két fél szerdán tájékoztatta álláspontjáról a sajtó képviselőit a fővárosban.

Finta Sándor, a KÉK vezetője az általuk meghirdetett sajtótájékoztatón elmondta: a központ a Róth Miksa Emlékház egyik épületében 2006 júniusa óta működik, azóta több száz, a kortárs építészetet középpontba állító rendezvényükön több ezer érdeklődő fordult meg.

Közlése szerint Fényi Tibor, az emlékház vezetője szóbeli megállapodás keretében három évre biztosította az épületet számukra, az épület elhagyására felszólító hivatalos értesítést azonban - számos költséges beruházás kivitelezése után - néhány napja, váratlanul kapták meg, így tervezett programjaik is veszélybe kerültek, működésük ellehetetlenült. (A március 17-i, hétfői értesítés arról szólt, hogy 48 órán belül el kell hagyniuk az épületet; azt mostanra be is zárták.)

A tájékoztatón szintén megjelent Fényi Tibor ugyanakkor felmutatta azokat a leveleket, amelyekben tavaly június óta számos alkalommal felhívta a KÉK figyelmét arra, hogy az emlékház bővítése miatt rövidesen kénytelenek lesznek elhagyni az épületet. Ezekben arra is kérte a civil szervezetet, hogy ennek figyelembe vételével tervezzék programjaikat.

Az igazgató azt is elmondta, hogy Hunvald Györgyöt, a VII. kerület polgármesterét személyesen kérte arra, biztosítson új helyet a KÉK számára.

Az önkormányzat által felajánlott Csányi utcai épületet a KÉK több szempontból is alkalmatlannak találta: az igen romos házat jelenlegi állapotában használhatatlannak tartja, a felújításhoz legalább 40 millió forint kellene, egykori lakóházként pedig térstruktúrája sem alkalmas arra, hogy egy ilyen központnak otthont adjon.

A Róth Miksa Emlékháznak abban az épületében, amelyben eddig a KÉK volt, üvegművészeti, fiatal iparművészek munkáinak helyet adó központot kívánnak kialakítani - mondta az MTI-nek Fényi Tibor. Közlése szerint ugyanis a Róth-örökösök rendelkezése nyomán a magyar államra száll Róth Miksa (1865-1944), a magyar üvegfestészet és mozaikművészet világszerte elismert alkotójának egymilliárd forintot érő hagyatéka, amennyiben létrehozzák ezt a központot.

Kitért arra, hogy saját költségvetésükből, valamint az önkormányzat és egy meg nem nevezett szponzor segítségével az idén mintegy 45 millió forint áll rendelkezésre a rekonstrukció megkezdésére.

A KÉK vezetői ezzel szemben azt hangsúlyozták, hogy tudomásuk szerint a rekonstrukció megkezdésére még az engedélyeztetési eljárás sem kezdődött el, holott ennek átfutása egy-másfél év.

A KÉK a Nefelejcs utcai központ felújítására az elmúlt időben - a támogatási és engedélyezési pályázatok értékével együtt - mintegy 12-15 millió forintot költött. A szervezet ezért azt szeretné, ha a régi központ bezárása és egy új épület részükre történő felajánlása számukra átláthatóan történne.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását