2024. március 29. - Auguszta

Idősek között a pápa

Százévesnél is idősebb szardíniaiak egy csoportjával találkozott XVI. Benedek pápa vasárnap a hosszú életkorú lakosairól (is) híres olaszországi szigeten, egy Cagliari melletti templomban.
2008. szeptember 7. vasárnap 19:38 - Hírextra
"Azt kívánom Őszentségének, hogy érje meg az én koromat" - mondta a 81 éves pápának Antonia Girau, aki 106 évével a cagliari százévesek doyenjének számít.

A katolikus egyházfő harminc, 100 évesnél is idősebb emberrel találkozott a Bonariai Miasszonyunk templomban, mielőtt misét mutatott be a templom közelében összegyűlt 150 ezer hívőnek. A misén jelen volt Silvio Berlusconi miniszterelnök is, akinek hatalmas birtoka van Szardínián.

A cagliari templomban összegyűlteken kívül sok más "százon túli" is él a szigeten, amely jobban ismert a világban érintetlen strandjairól, mint zord belső vidékeiről, ahol a matuzsálemek többsége él.

A japán Okinavával együtt a százévesek szigeteként is emlegetett Szardínia dicsekedhet a százonfelüliek egyik legmagasabb arányával a világon: míg a fejlett világ sok más vidékén 10 ezer emberre átlagosan 1 százéves jut, itt 1,5 a ráta.

Tudósok genetikai meghatározottságban vagy a stresszmentes agráréletmódban, esetleg a kettő kombinációjában gyanítják a hosszú élet titkát Szardínián.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását