2024. április 29. - Péter

Magyarország az egyetlen, ahol az egyházakat nem teljes körűen kárpótolták?

Magyarország az egyetlen a keleti blokk országai közül, ahol az egyházak nem kaptak teljes körű kárpótlást, mert egyebek mellett az ingatlanjaik fenntartásához szükséges anyagi erőforrás nem áll rendelkezésükre - mondta a Parlamentben Balog Zoltán, az Ors
2008. szeptember 5. péntek 13:16 - Hírextra
Az ellenzéki politikus a magyarországi egyházak és az állam viszonyáról tartott átfogó előadásában megemlítette: a rendszerváltás idején "nagyon liberális törvényt hozott az akkori parlament", ami lehetővé tette, hogy akár már néhány ember is alapíthat egyházat.

Ezeknek a kisegyházaknak ugyanúgy lehet iskolájuk, templomuk, és ugyanúgy vonatkozik rájuk a vámmentesség bizonyos áruk Magyarországra hozatalakor. Beszélt az 1996-ban a Horn-kormány és a római Szentszék közötti vatikáni szerződésről is, ami a mai napig meghatározza nem csak a Magyar Katolikus Egyház, hanem az összes magyarországi felekezet állami finanszírozását.

Balog Zoltán kitért arra, hogy az évadnyitó első parlamenti nap előtt immár hagyományosan meghívja az országház épületéhez közel eső református templomba a képviselőket egy közös istentiszteletre, majd onnan közösen átgyalogolnak a képviselőházba. Ennek az istentiszteletnek évente felváltva katolikus, református és evangélikus liturgiája van - tette hozzá.

Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára angol nyelvű előadásában kifejtette: van igény a magyar társadalomban a keresztény emberek együttes megjelenésére, és a társadalom annál jobban elfogadja a kereszténységet, minél egységesebben jelennek meg a különböző felekezetek az ökumenikus mozgalom segítségével.

Az idén 65 éves szervezet főtitkára kiemelte, hogy az egyházaktól független, de keresztény értékeket képviselő önszerveződő csoportok, mint például a cserkészek, szintén fontos szerepet töltenek be az ökumenikus mozgalomban. Megfigyelhető az egyházak részéről, hogy számítanak tevékenységükre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika orsós csabika
2008. szeptember 10. 04:59
Aludjál, te ostoba majom. :)
aser
2008. szeptember 10. 00:21
Csabika!
Örülök,hogy kóser konyhát vezetsz!
Csak vigyázz,ne keverd össze a husos és a tejes ételeket.
üdv.
aser
2008. szeptember 10. 00:19
Mi lenne,ha tisztességes nevet választanál magadnak,mert igy sokan félreértik,hiába a jó szándékod.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását