2024. április 24. - György

Szalmonellát terjeszthetnek az előcsomagolt saláták

Attól, hogy a forgalmazó előre tisztítottként hirdeti egy termékét, az előcsomagolt zöldségek és saláták még veszélyesek lehetnek - például szalmonellával is megfertőzhetik a gyanútlan fogyasztót, aki pedig éppen az egészségesebb életmód ígéretében vesz e
2008. szeptember 4. csütörtök 20:45 - Hírextra
Megvizsgálták a kutatók, hogyan terjed a szalmonella és az E.coli vírusa - amelyeket eddig inkább a csirke- és marhahússal hoztak kapcsolatba - a salátákban és a zöldségek levelein. Tavaly ugyanis importált bazsalikom okozott szalmonellajárványt Angliában, az Egyesült Államokban pedig 2006-ban előcsomagolt csecsemőspenót okozott E.coli-járványt.

Gadi Frankel, az Imperial College professzora azt mondja, a vásárlóknak tisztában kell lenniük a csomagolt zöldségben rejlő veszélyekkel. "Abbéli erőfeszítésünkben, hogy egészségesen étkezzünk, soha nem látott mértékben fogyasztunk salátákat, és könnyelműségünkben a már megtisztított, előcsomagolt termékeket vesszük le a szupermarketek polcairól" - mondja.

Ezért a jövőben növekszik majd a szalmonellafertőzések veszélye - figyelmeztet a professzor, hozzátéve: attól még, hogy egyes gyártók tisztított, megmosott árut csomagolnak, a zöldség fogyasztása rejt magában veszélyeket.

A professzor Aberdeenben, egy konferencián beszélt minderről.

A szalmonella és az E.coli a szarvasmarha beleiben és a csirkék tojásjárataiban él, húsuk akkor szennyeződhet be, amikor levágják őket.

Gadi Frankel kutatásai során azt találta, hogy a szalmonella ostora segítségével bele tud kapaszkodni a levelekbe. Hogy zöldség is megfertőződhet szalmonellával, az eddig is tudott volt, de azt csak most sikerült kideríteni, miként marad meg a vírus a zöldségen.

"Most, hogy tudjuk, mint fertőzi meg a leveleket a szalmonella, már harcolni is könnyebb lesz ellene" - vélekedik a professzor.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását