2024. április 27. - Zita

Pars óvatos

Pars Krisztián egyelőre nagyon óvatos és úgy látja: a pekingi olimpia kalapácsvető döntőjében előtte végzett két fehérorosz atléta doppingesetében bármilyen döntés születhet.
2008. szeptember 4. csütörtök 20:30 - Hírextra
"Már csak elővigyázatosságból is azt mondom, hogy 50 százalék az esélye annak, hogy elveszik tőlük az érmeket és 50, hogy nem - nyilatkozta az MTI-nek a szombathelyi dobóatléta, aki a kínai fővárosban második Vagyim Gyevjatovszkij és harmadik Ivan Tyihon bűnössége esetén olimpiai ezüstérmes lehetne. - Hétfőn hallottam először a hírt, ám kicsit kétkedve fogadtam, aztán szerdán az orosz hírügynökség megerősítette az információkat."

A 26 éves Pars elmondta, próbál nem foglalkozni az üggyel, de természetesen nem tudja függetleníteni magát az eseményektől:

"Őszintén szólva nem igazán értem, hogy ez miért csak most derült ki. Pekingben azt hangoztatták, hogy a mintavétel után két nappal nyilvánosságra hozzák a pozitív esetet, ám az olimpia alatt erről semmit sem lehetett hallani."

A hírek szerint a két fehérorosz atléta szervezetében egyaránt magas volt a tesztoszteronszint az olimpiai döntő után, s éppen emiatt nyúlik a megszokottnál hosszabbra az eljárás. A magas tesztoszteronszintnek ugyanis két oka lehet, vagy a szervezet túltermelésének következtében vagy külső anyag bevitele után emelkedik az átlagos érték fölé. Éppen ezért az ilyen eseteknél egy külön, úgynevezett izotópos-vizsgálatra is szükség van, hogy megállapítsa az okot.

"Tudom, hogy az emberi szervezet produkálhat magas tesztoszteronszintet, de az egy kicsit furcsa, hogy mindkettőjüknél ugyanez a probléma" - mondta Pars, hozzátéve, hogy nem akar vádaskodni, így azt sem kommentálta külön, hogy a fehéroroszok évek óta "láthatatlan" tagjai a kalapácsvető elitnek, s év közben szinte csak hazájukban, illetve az aktuális világversenyen indulnak.

Az athéni olimpián - Annus Adrián kizárása után - ötödik helyen végzett, világbajnoki ötödik Pars Krisztián szeptemberben még két versenyen, vasárnap Szlovákiában egy meghívásos viadalon és a jövő hét végén, a stuttgarti Világdöntőn szerepel, aztán két hét pihenőt tart. Mint elmondta, a teljes kikapcsolódás most nem lesz izgalommentes, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi tárgyalására a hónap végén kerül sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását