2024. április 26. - Ervin

Újabb jégtömb szakadt le az Északi sarki jégtábláról

A Kanada sarkköri vidékéről leszakadt, 55 négyzetkilométeres jégtömb a gyors klímaváltozást jelző jelenségek legfrissebbike - mondták tudósok kedden a Reuters hírügynökségnek.
2008. szeptember 3. szerda 23:20 - Hírextra
A tudósok elmondása szerint mára összesen öt jégtábla maradt az Északi sarkon, melyek közül az egyik kora augusztusban szakadt le a Kanadához tartozó Ellesmere-szigetről, míg egy másik jégtábláról két hatalmas, összesen 122 négyzetkilométeres darab tört le, 60 százalékkal csökkentve így annak méretét.

Az utóbbi időben megszaporodó, jelentős jégtömbleszakadások Derek Mueller, az ontarioi Trent Egyetem szakértője szerint azt jelzik, hogy a sarkvidék rendkívül gyors változásoknak van kitéve. "Ezek, a mai éghajlati viszonyok mellett visszafordíthatatlan változások azt jelzik, hogy a jégtömböket évezredekig egyensúlyban tartó környezeti tényezők megszűntek létezni" - hangsúlyozta a sarkvidéki jég specialistája a Reuters hírügynökségnek írt levelében.

Hozzátette, hogy csak az idén nyáron összesen 215 négyzetkilométernyi jég szakadt le az Északi-sarkkörről - ez több, mint Manhattan területének a háromszorosa.
Az utóbbi évtizedekben az Északi-sarkkör óriási területein az átlagosnál sokkal gyorsabb hőmérséklet-emelkedés volt tapasztalható, mely jelenség szakértők szerint a globális felmelegedésre vezethető vissza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását