2024. május 2. - Zsigmond

Többen járnak egyházi iskolába

Összességében enyhe emelkedést mutat az utóbbi évekhez képest az egyházi közoktatási intézményekbe járók száma. Az iskolák közül néhány megszűnt, ennél pedig valamennyivel több újonnan jött létre - derült ki a négy magyarországi történelmi felekezet MTI-h
2008. szeptember 3. szerda 07:13 - Hírextra
Az adatokat annak kapcsán kérte az MTI, hogy az egyházi iskolák 1948-as államosításáról tartanak konferenciát szerdán a Lénárd Ödön Alapítvány és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szervezésében a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az eseményen megnyitó beszédet mond Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

A rendszerváltás után a legnagyobb közoktatási intézményfenntartó, a Magyar Katolikus Egyház újraindította számos iskoláját, óvodáját. Jelenleg 69 óvodája, 107 általános iskolája, 56 gimnáziuma, 14-14 szakiskolája és alapfokú művészetoktatási intézménye, 17 szakközépiskolája és 52 kollégiuma van - közölte az MKPK sajtóirodája.

Katolikus közoktatási intézményekbe összesen 65 ezren járnak, amely enyhén növekvő tendenciát jelent az utóbbi években. A pedagógusok létszáma 5.820, közülük 225 a szerzetes- illetve paptanár - tájékoztattak.

Az összesen 329 katolikus közoktatási intézményből 165 egyházmegyei, 145 szerzetesrendi, 19 pedig egyéb (Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Magyar Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet, Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola) fenntartásban van - tájékoztatott a katolikus sajtóiroda.

Mint írták, a 2008-2009-es tanévtől megszűnik két katolikus általános iskola és egy óvoda, ugyanakkor alakult egy új óvoda is. Egy esetben történt intézmény-összevonás, míg fenntartóváltás az egyházon belül, illetve fenntartót érintő változás összesen öt intézményben ment végbe. Ez utóbbi kategóriába tartozik többek között az, hogy egyik iskolájukban a nyolc osztályos gimnázium átállt a négyosztályos rendszerű képzésre.

A Magyarországi Református Egyház zsinata oktatási irodavezetőjének az MTI-hez eljuttatott adatai szerint 116 intézményben 168 közoktatási feladatot látnak el. 33 óvodát, 62 általános iskolát, 26 középiskolát, 5 szakképzőt, 11 művészetoktatási, 6 gyógypedagógiai intézményt, 22 diákotthont, valamint 2 pedagógiai szakszolgálatot és 1 pedagógiai szakmai szolgáltató intézményt működtetnek a reformátusok.

Papp Kornél összegzése szerint az utolsó zsinati ciklusban, ami hat évet jelent, intézményeik száma 18-cal, az ellátott feladatok száma 36-tal, az oktató-nevelő munkában részvevő növendékek száma pedig mintegy 7.000 fővel gyarapodott, így összesen mintegy 34.700 tanuló jár református közoktatási intézményekbe.

A szakember közölte: 36 többcélú intézményük van, a 116 intézményt működtető 79 fenntartó közül pedig a 68 egyházközség az intézményhálózat közel háromnegyedét működteti.
Megemlítette, hogy az utolsó tanévhez képest három új református intézmény jött létre, a Budapest-Fasori Református Egyházközség által fenntartott Csipkebokor Református Óvoda, a papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola és a Hajdúhadházi Református Óvoda. Emellett Balatonfőkajáron és Gödön új tagintézmények jöttek létre a 2008-2009-es tanévre.
A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) oktatási osztálya úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy 2007-ben közoktatási intézményeikbe összesen 9852-en jártak, ez a 2006-os 9611 főhöz képest emelkedést mutat, ugyanakkor kevesebb, mint a 2005-ös 10.674 fő.

Az MEE 12 gimnáziummal rendelkezik, ahol 5638 tanuló folytatja tanulmányait, de a győri és a orosházi gimnáziumokban az óvodától az érettségiig járhatják végig a szamárlétrát a diákok.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (Mazsihisz) tartozó Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában lévő három oktatási intézményt összesen 530-an veszik igénybe. Ebből 400-an tanulnak a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban, 100-an járnak a Benjámin Óvodába, illetve 30-an laknak az Anna Frank Kollégiumban. A BZSH közoktatási intézményei összesen mintegy 65 pedagógust alkalmaznak - közölte Pintér Ágnes, a Mazsihisz oktatási szakértője.

Megjegyezte: a tanulói létszámuk folyamatosan növekszik a rendszerváltás óta.
A 2007-2008-as tanévben összesen közel 1,4 millió diák tanult a közoktatásban, ebből mintegy 110.500-an egyházi iskolákban.

Az egyházak a 2008-2009-es tanévre vonatkozó iskolai, óvodai adataikat októbertől kapják meg intézményeiktől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását