2024. április 20. - Tivadar

Uniós újságírói díj a hátrányos megkülönböztetés és a sokszínűség témájában

Az Európai Bizottság hétfőn kiírta a sokszínűségért és a diszkrimináció ellen meghirdetett újságírói díjat. Immár ötödik éve, hogy pályamunkákat várnak erre a - mind az elektronikus, mind a nyomtatott média újságíróit jutalmazó - európai pályázatra.
2008. szeptember 1. hétfő 16:03 - Hírextra
Azokat díjazzák, akik írásaikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsék az emberek a sokszínűség jelentette értéket, csakúgy mint a valláson vagy meggyőződésen, fogyatékosságon, életkoron, szexuális irányultságon, faji vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetés elleni harcot.

Egy nemrég végzett felmérés szerint az EU polgárainak mintegy 15 százaléka szenved hátrányos megkülönböztetést a magánéletben, illetve a munkahelyen - közölte az esélyegyenlőségért felelős EU-biztos, Vladimír Spidla.

A pályázaton a 2008. január 1. és október 31. között az Európai Unióban a nyomtatott vagy az elektronikus sajtóban megjelent újságcikkek vehetnek részt. A műveket elektronikus úton kell benyújtani. A leadási határidő lejártát követően mind a 27 EU-tagállamban egy-egy nemzeti zsűri ül össze, és választja ki a nyertes munkákat. Ezután egy további zsűri dönt arról, hogy a tagállamok 27 nyertes pályamunkája közül melyik a három legjobb cikk, és melyik nyerje az Európai Újságírói Díjat.

Az előző évekhez hasonlóan az Európai Bizottság idén is különdíjat szentel egy specifikus témának. Az idei különdíj a roma közösséggel szembeni hátrányos megkülönböztetést tanulmányozó újságcikkeknek szól. A kibővített Európai Unió legnagyobb etnikai kisebbségét alkotó romák számos európai országban szembesülnek etnikai erőszakkal, gyűlöletbeszéddel és hátrányos megkülönböztetéssel a munkaerőpiacon, az oktatásban, az egészségügyben, valamint a köz- és szociális szolgáltatások kapcsán. Az Eurobarometer egyik legfrissebb felmérése szerint az európaiak 77 százaléka véli úgy, hogy társadalmi szempontból hátrányos romának lenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását