2024. április 27. - Zita

Tárgyalni kell és lehet az SZDSZ-szel

"Nem veszett fejsze nyele", hogy tárgyaljunk az SZDSZ-szel, és "úgy gazdagítsuk a tartalmat, hogy az a későbbi együttműködés kiindulópontja lehessen" - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetségének fórumán hétf
2008. szeptember 1. hétfő 19:44 - Hírextra
Vannak olyan közös ügyek, amelyek nekik fontosak, ezt mi is elfogadjuk, a nekünk fontosakat pedig ők is elfogadhatják - fogalmazott Kiss Péter az MSZP-SZDSZ együttműködés lehetőségei kapcsán. Utalt arra, hogy bár a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által előterjesztett Megegyezés című programjavaslatot a liberális párt eddig nem támogatta, "már további nyilatkozatok is vannak az SZDSZ-től, azt is elmondják, hogy sok olyan pont van a programban, ami számukra kezelhető".

Kiss Péter szerint a szocialista pártnak nem szabad feladnia a nyitottságot. Hozzátette: várják a javaslatokat arra, mi az, ami a megoldás lehet, a dolog lényegéből azonban "azt hiszem, nem kell engedni", vagyis a többen kevesebbet fizetni elvből, a szolidaritás elvű működésből.

A miniszter szerint ez a fajta nyitottság "kiindulópontja lehet annak, hogy egy szélesebb támogatás legyen".

A nyugdíjasok fórumán a miniszter hangsúlyozta: 2007-ben az egészségbiztosításban majdnem 200 ezren jelentek meg új befizetőként, ám korábban "mi fizettük helyettük is azt az egészségügyi ellátást, amit egyébként megkaptak".

Kiss Péter rámutatott: a becslések szerint "a szürke-fekete zónában" dolgozik a négymillió foglalkoztatott huszonvalahány százaléka, ez legalább 800 ezer embert jelent. Akiknek ott lehetne a befizetése a nyugdíjalapban, de közülük sokan majd "úgy fognak megjelenni a nyugdíjkorhatáron, hogy ők kisnyugdíjasok, kevés szolgálati idővel" - hangsúlyozta a kancelláriaminiszter.

Rámutatott arra is, hogy "a befizethető mértékű adó már kicsit távolabb tart a trükközéstől". Elmondta: 1996-ban a Horn-kormány idején 36 százalékról 18-ra csökkentették a társasági adót, s "mégis másfélszer annyi jött be, mint a 36-tal".

Nyilvánvalóan az a törekvés a részünkről, hogy a járulékterhek olyan mértékűre csökkenjenek folyamatosan, hogy az ne jelentsen "távoltartó, pluszerőfeszítést a munkáltató részéről", s joggal számon lehessen kérni, befizeti-e az emberei után a pénzt - fogalmazott Kiss Péter.

Rámutatott, hogy van egy politikai kihívás is velük szemben, mert a nagy kérdés az, hogy a "szép gondolataikat" hogyan tudják a parlamentben érvényre juttatni. Kiss Péter szerint az, hogy az adótörvények és a költségvetés megkapják-e a támogatást, nemcsak a parlamentben ülőkön múlik, hanem "nagy mértékben múlik azon", hogy az ország, az emberek miként vélekednek erről". Hogy egy ügynek milyen a "tapintható társadalmi támogatása, hogy helyeslik-e ezeket a dolgokat" - fogalmazott Kiss Péter.

Mint mondta: az emberek véleményének "természetszerűen befolyásolnia kell" a politikai döntéshozókat, "tartósan szembe menni sokak által belátott, hétköznapi igazságként elfogadott dolgokkal bizonyára nem lehetséges".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását