2024. március 29. - Auguszta

Anglia fél

Miközben pár nap leforgása alatt újabb tiniket késeltek halálra a brit utcákon, egy kiszivárgott feljegyzés szerint a hatóságok a bűnözés emelkedésére számítanak a pénzügyi válság miatt. A brit belügyminisztériumban megfogalmazott levél szerint nemcsak a
2008. szeptember 1. hétfő 19:35 - Hírextra
A brit miniszterelnöki hivatalnak címzett és most kiszivárgott feljegyzés sötét képet fest a jövőről. Az antiszociális yobokkal, az éjszakai erőszakkal és egymást gyilkolászó tinikkel küzdő rendőrségnek újabb bűnözési hullámra kell felkészülnie - négy évvel a Londonban megrendezendő Olimpia előtt.

A levél szerint megugrik az erőszakos és a külföldiek sérelmére elkövetett cselekmények száma, továbbá a benzin, szesz és cigarettacsempészet is. Tony McNulty belügyi államtitkár a levél kiszivárgása után azzal védekezett, hogy az egy evidenciát fogalmazott meg: gazdasági válság idején mindig nő a bűnözés.

A háttér-információnak szánt feljegyzést Jaqui Smith belügyminiszter nem hagyta jóvá és azt nem küldték át a miniszterelnöknek. Az anyag szerint az elkövetkező másfél évben 9 százalékkal nőhetnek a vagyon elleni bűncselekmények.

A gazdasági válság befolyásolja a olcsó külföldi munkások iránt igényt is. Mivel szűkülni fog az építőipar és nagyobb lesz a verseny a kétkezi munkáért, nőni fog a közvélemény bevándorló-ellenessége, így valószínűleg teret nyernek a szélsőjobb és rasszista eszmék.

Utóbbi viszont a terrorizmusnak szolgálhat táptalajul, mivel "a rasszista támadások okozta sérelmek elősegíthetik azt, hogy valaki terroristává váljon" - figyelmeztet a levél. A brit rendőri erők már így is arra panaszkodnak, hogy alulfizetettek és forrás szegények, így az új helyzetben kemény döntéseket kell majd hozniuk, hogy mire összpontosítanak.

Öröm lehet az ürömben, hogy a gazdasági gondok miatt az alkoholgyártók felhagyhatnak azzal, hogy lefelé nyomják az ital árát, és így csökkenhet az alkohol miatti bűncselekmények száma. A lakosság szűkülő forrásai miatt pedig eshet például a kokain felhasználása is.

A konzervatív brit ellenzék máris megpróbálta kihasználni a levél nyújtotta lehetőséget, mivel tudja, hogy a közvélemény a romló bűnözési statisztikát is a különösen népszerűtlen Gordon Brown miniszterelnök nyakába varrja majd. Két nappal korábban a brit pénzügyminiszter bevallotta: 60 éve nem fenyegette olyan súlyos válság az országot, mint most.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását