2024. április 25. - Márk

Hoffmann Rózsa Gyurcsányról

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a kormányfő által bejelentett 70 milliárd forintos fejlesztési program ellenére sem jók a kilátások a közoktatásban, hiszen e területről az elmúlt években 35-40 milliárd forintot vontak ki; erről a párt országg
2008. augusztus 30. szombat 13:10 - Hírextra
Hoffmann Rózsa szerint egy normálisan működő, demokratikus országban egy olyan bejelentésnek, mint amit a héten tett Gyurcsány Ferenc, nem volna hírértéke, mert "az iskolák felújítása, karbantartása, korszerűsítése, a mindenkori színvonalhoz való alkalmazása olyan (..) evidens feladata az államnak (...), hogy ezt nem illendő úgy tálalni, mint egy könyöradományt". Hozzátette: a bejelentés azt jelzi, hogy mégis van pénz az oktatásban, csak rosszul használják fel.

Kitért a kormánynak azokra az intézkedéseire, amelyeket a pedagógusok egyes csoportjainak - mint például a pályakezdők, a hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkozók - bérének rendezése érdekében tett. Úgy vélte, ezeknek az összegeknek a bruttó értéke rendkívül kevés, s nem orvosolja a közoktatás legjelentősebb hibáját, hogy "leromlott állapotú gyerekekkel olyan pedagógusok tömegei kénytelenek foglalkozni, akiknek az életszínvonala alacsony, akiknek a fizetése nem teszi lehetővé azt, hogy ebből nyugodtan megéljenek".

Hoffmann Rózsa kiemelte: a kormány az idei tanévre nem pótolta az egyházi iskoláktól elvett 2,7 milliárd forintot sem, noha az Állami Számvevőszék erre kötelezte.

Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb iskolafelújítási programját indítják el egy olyan országban, ahol rengeteg a fenntartó és több mint 11 ezer épületben folyik oktatás.

Mint mondta, az infrastrukturális fejlesztés nem várathatott már magára, korábban ugyanis csak ötmilliárd forintot lehetett évente erre a célra költeni.

Szavai szerint a most iskolafelújításra szánt összeg olyan magas, hogy néhány éven belül hatása meglátszik majd az oktatás színvonalán is.

Varga László szerint a következő két-három év fejlesztései után olyan intézmények lesznek az országban, amelyek versenyképes tudást biztosítanak a kistelepüléseken is és a fővárosban is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását