2024. május 5. - Györgyi

Több ezer pedagógus státus szűnhet meg

Több ezer pedagógus státus szűnhet meg a következő tanévben a nem szakrendszerű oktatás bevezetése, a kötelező órák korábbi megemelése és a finanszírozási rendszer miatt - mondta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke pén
2008. augusztus 29. péntek 10:13 - Hírextra
Az érdekvédő kifejtette: a finanszírozás új metódusa három új évfolyamot ér el, ami magasabb osztálylétszámok kialakítására motiválja a fenntartókat, s ez osztályösszevonásokat, státusok megszüntetését eredményezheti.

Egyre erősödik az a tendencia is, hogy fokozott munkáltatói nyomásra teljes foglakoztatásúból részfoglalkoztatásúvá váljanak pedagógusok, aminek szintén kizárólag finanszírozási okai vannak - hívta fel a figyelmet a szakszervezeti vezető.

Kerpen Gábor elmondta: a PDSZ továbbra is fenntartja álláspontját, mely szerint 5-6. osztályban a nem szakrendszerű oktatást nem általánosságban kellene bevezetni, hanem a szülők és a nevelőtestületek együttes döntése alapján. Hozzátette: a rendelkezés hatásait a PDSZ a tanév során és év végén is elemzi majd.

Kitért arra is, adatokat kértek az Oktatási Hivataltól arra vonatkozóan, hogyan alakult az évismétlők aránya az első három évfolyamon, ahol csak szülői beleegyezéssel buktathatók a gyerekek.
Kerpen Gábor beszámolt még azokról a tapasztalataikról, melyek szerint felerősödtek az érdemi feltételek nélküli "rideg integrációs" törekvések. Kijelentette: garantálni kell az integrálandó gyermekek fejlesztésének lehetőségeit, ehhez alacsony osztálylétszámok szükségesek, s alsó tagozaton ilyen esetekben legalább két pedagógusnak kell foglalkoznia az érintett osztállyal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását