2024. május 2. - Zsigmond

A Magyar Fotográfia Napja

Pénteken, augusztus 29-én van a Magyar Fotográfia Napja, amelyet immár hatodik alkalommal ünnepelnek; az idén három ország több mint 60 településén várják kiállításokkal és szakmai rendezvényekkel a fotográfusokat és a fényképezés iránt érdeklődőket, a pr
2008. augusztus 28. csütörtök 17:43 - Hírextra
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) 2003-ban kezdeményezte a fotográfia napjának megünneplését; választásuk azért esett augusztus 29-re, mert 1840-ben Vállas Antal matematikus, fizikus és földrajztudós ezen a napon mutatta be a Magyar Tudós Társaság ülésén a fényképezés, a dagerrotípia készítésének mibenlétét. Ez volt a magyarországi fotóoktatás kezdete, s ebben az évben volt az első fotókiállítás is.

A fővárosban tartott rendezvények közül Győri Lajos, a MAFOSZ elnöke kiemelte a XXV. MAFOSZ Szalon című tárlatot, amelyet a Magyar Művelődési Intézetben tekinthet meg a közönség szombattól szeptember 17-ig. A 146 munkát felvonultató kiállítás a programok "mögött" álló fotósok, azaz a szervezők, rendezők alkotásait mutatja be. A kiállítók között szerepel a többi között Mizik Zsuzsanna, Polgár Tibor, Király Erika és Varga László.

A fővárosi események mellett a Magyar Fotográfia Napja alkalmából az ország számos településén nyílnak kiállítások. A fotóművészek önálló tárlatain túl Tiszacsegén például régi fényképeket és fotóeszközöket bemutató kiállítás látható a Tornác Galériában, Pillanatképek a magyar vasútról címmel a békéscsabai Vasutas Művelődési Házban nyílik tárlat, a ceglédi Kossuth Múzeumban pedig a világ köztéri Kossuth-szobrait bemutató fotókiállítás tekinthető meg.

A rendezvénysorozathoz folyamatosan csatlakoznak a települések - mondta Győri Lajos az MTI-nek. Hozzátette: Magyarországon kívül Szlovákia és Románia városaiban is láthatók kiállítások a Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódva. Pozsonyban a FIAP (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) 29. Nemzetközi Fekete-Fehér Biennáléját rendezik meg, amelyen 44 ország fotósai, köztük tíz magyar alkotó munkái láthatók szeptember 26-ig. A kolozsvári Reményik Sándor pincegaléria H. Csongrádi Márta fotóit mutatja be szeptember 20-ig, a Marosvásárhelyi Fotóklub pedig a Rózsák terén rendez szabadtéri kiállítást pénteken.

A központi ünnepséget szombaton tartják Budapesten, a megnyitót követően Vidra József okleveles gépészmérnök, főmuzeológus tart előadást: 60 éves a Duflex - egy magyar találmány históriája címmel a világ első szemmagasságból fényképező, kisfilmes tükörreflexes kamerájának történetéről.

Szombaton adják át az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést a Soproni Fotóklubnak és az Év Fotográfusa kitüntetést Balogh Zoltánnak, a Kőbányai Pataky Fotóklub alkotójának. Az elismeréseket, emlékplakettet és oklevelet azoknak ítélik oda, akik kiállítási szerepléseikkel szerte a világban bizonyították, hogy aktívan munkálkodnak és közhasznú fotósként több szakmai zsűri méltányolta szakmai tevékenységüket - magyarázta Győri Lajos.

Balogh Zoltán fotográfiáit a látogatók megtekinthetik a Pataky Művelődési Központban, Erdélyi mozaik című fotókiállítása péntektől szeptember 30-ig látogatható. A másik díjazott, a Soproni Fotóklub szombaton és vasárnap szabadtéri fotótörténeti bemutatót rendez a Széchenyi téren, Sopronban. A város 25-30 fotográfusa várja majd a régi eszközök, nagyítógépek, fényképezőgépek szerelmeseit, s az érdeklődőknek elmagyarázzák, mi, hogyan működik.

A központi ünnepség záróeseményeként a résztvevők lehetőséget kapnak, hogy szabadon fotózhassanak az Országos Műszaki Múzeum finommechanikai és optikai gyűjteményében, amely a legnagyobb és legjelentősebb ilyen kollekció az országban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását