2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gyurcsány nemzeti közfoglalkoztatási programot javasol

Legalább ötvenezer ember számára munkahelyet teremtő nemzeti közfoglalkoztatási program megteremtését javasolja Gyurcsány Ferenc; a miniszterelnök erről a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón beszélt Budapesten.
2008. augusztus 27. szerda 15:20 - Hírextra
"Segély helyett kell a munkát adni, a munkáért pedig bért kell adni, és ezt a munkát (...) bizonyos csoportok számára az államnak közvetlenül kell megteremteni" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint ezen a ponton ez lényeges felülírása a rendszerváltozás óta követett társadalompolitikának.
A miniszterelnök szerint a szociális piacgazdaság keretei között sem baloldali, sem pedig jobboldali kormányok nem fogadták el, hogy közvetlen felelősségük lehet a munkahelyteremtésben, csak a közvetett szerepet vállalták.

Ismertetése szerint, sok helyen azt a megoldást választották, hogy a segélyért dolgozni kell.
"Mi ezzel nem értünk egyet. A munkáért nem segélyt kell kapni, hanem munkabért" - szögezte le a kormányfő.

Mint mondta, a rendszeres szociális segélyben részesülő 160-180 ezer ember nagyjából egyharmada minden bizonnyal tudna dolgozni, ha lenne munka. A miniszterelnök társadalompolitikai, gazdaságpolitikai fordulatot javasol ebben a kérdésben. Szerinte el kell fogadni, hogy jó néhány tízezer ember foglalkoztatását nem lehet a piacra bízni.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy az erőforrások jelentős részét nem segélyezésre kell fordítani ezen a területen, hanem egy legalább ötvenezer ember számára munkahelyet teremtő, nemzeti közfoglalkoztatási program megteremtésére.

A miniszterelnök úgy látja, a programban az állam és a vele együttműködésben működők közvetlenül foglalkoztatnak, nemcsak az adó- és támogatáspolitikán keresztül befolyásolják a munkaerőpiacot, hanem munkahelyet teremtenek, a munkáért pedig bért adnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását