2024. március 29. - Auguszta

A Fidesz szerint szükség van olimpiai törvényre

A Fidesz elégtelennek tartja, amit a kormány 2004 óta tett a magyar sportért, ezért az ellenzéki párt törvényben biztosítaná a következő olimpiára való felkészülés feltételeit.
2008. augusztus 27. szerda 16:17 - Hírextra
Erről Bánki Erik, az országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormány eddigi teljesítménye gyakorlatilag elégtelen, ezért nem a sportolók eredményeinek értékelését kell negatívan szemlélni.

Bánki Erik felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc megszüntette a sportminisztériumot, majd a Nemzeti Sporthivatalt is, így a sport irányítását egy szakállamtitkár vette át. Eközben - jegyezte meg - a sport állami költségvetése a 2002-es 28 milliárdról, 2008-ra 14 milliárd forintra apadt.

A fideszes képviselő szerint lehet trükközni a számokkal és azt mondani, hogy a kormány soha nem látott pénzt fordított az olimpiai felkészülésre, de ez nem igaz, mert a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerint 1,8 milliárd forint jutott a felkészülésre, amihez a szövetségek "vészkiáltásai" után még 300 milliót adott a kormány, de - fejtette ki - reálértéken így is csak a négy évvel ezelőtti források szintjét érték el.

A finanszírozásnak 2,5-3 milliárd forint között kellett volna mozognia - jelentette ki Bánki Erik. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a szűkös forrásokkal volt probléma, hanem azzal is, nem érkeztek meg időben a pénzek, ami szerinte a kormány abszolút sportellenes magatartását mutatja.

A bizottsági elnök ezért kiszámíthatóságot, megbízhatóságot és átláthatóságot szorgalmazott a sportfinanszírozás területén és azt is javasolta, hogy állítsák vissza a MOB jogát annak eldöntésére, mire költsék a támogatást, mert ezt ma a kormány dönti el, a MOB csak továbbítja a pénzeket.

Bánki Erik megerősítette, hogy a Fidesz a sportvezetőkkel konzultálva olimpiai törvényjavaslatot készít elő, amelyben négy évre rögzítenék a felkészülés sportszakmai, finanszírozási és infrastrukturális feltételeit, rendeznék a sportegészségügyi hátteret. A fideszes képviselő példaként említette a briteket, akik a gyenge 1996-os olimpiai szereplés után átszervezték a sportirányítást, növelték a forrásokat, és ez beért Pekingre, hiszen ott 19 aranyat nyertek.

"A recept adott, döntést kell hozni, hogy sportbarát vagy sportellenes legyen a magyar kormány" - fogalmazott Bánki Erik.Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón előzőleg azt mondta, a pekingi magyar eredmény nem kudarc, hanem kijózanító valóság.

A tárcavezető hangsúlyozta: a tanulságokat mindenkinek le kell vonnia és az ezt követő egyeztetések, illetve szigorúan szakmai alapú viták után lehet meghatározni, milyen lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy már a 2012-es londoni olimpián eredményesebb legyen a magyar csapat.

Gyenesei István ugyanakkor úgy látja, a jövőben is az ötpárti konszenzussal elfogadott Nemzeti Sportstratégiát kell alapnak tekinteni, amin elképzelhetőek módosítások, de új törvényekre nem lesz szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását