2024. május 3. - Tímea, Irma

43 világ- és 132 olimpiai csúcs

Több szempontból is rekordot döntött a vasárnap záruló pekingi olimpia: minden eddiginél több, 204 ország sportolói vettek részt a versenyeken, s az indulók 45 százaléka nő volt.
2008. augusztus 24. vasárnap 11:08 - Hírextra
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a helyi idő szerint vasárnap reggeli NOB-ülés után elmondta: eddig 87 nemzet versenyzői nyertek érmet a kínai fővárosban, négy ország története során először iratkozott fel a dobogósok közé, s a játékok alatt 43 világcsúcs és 132 olimpiai rekord született. Hozzátette: a mostani olimpia jutott el a világ legtöbb helyére, a tv-közvetítési órák száma is meghaladta a korábbiakat és utóbbi területen először alkalmazták az úgynevezett HD-technikát.

"Az olimpiai eszme egyszerre, egy játékokon a legtöbb embert érintette meg, hiszen Kína a világ lakosságának egyötödét adja, és ha mindenki tudott valamit az olimpiáról, akkor egyszerre 1,3 milliárd ember érezhette a sajátjának a játékokat" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy: "Kínáról többet tudott meg a világ ez alatt a két hét alatt, mint az elmúlt 200 év alatt és Kína is többet tudott meg a világról."

Schmitt a NOB örömét fejezte ki amiatt, hogy a versenyek idejére háttérbe szorult a rendező ország politikája, mert mint mondta: a NOB és maga a játékok sem kíván foglalkozni ezzel. Kiemelte ugyanakkor, hogy magas volt az olimpia protokoll-látogatottsága, George W. Bush amerikai elnök, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Franciaország államfője, Nicolas Sarkozyvel együtt összesen 67 állam- és kormányfő, valamint miniszter volt jelen.

A MOB elnöke azt mondta, hogy Pekingben óriási lesz a játékok hozománya: a város az elmúlt négy évben 15 százalékos gazdasági fejlődést produkált, 194 kilométernyi metróvonal épült, javult a víz, a talaj és a levegő minősége, s a város területének 51 százalékát fák, bokrok, virágok fedik. Emellett az utak, a sport- és más létesítmények tovább szolgálják majd a pekingi lakosságot.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását