2024. április 23. - Béla

60 éves az elektronikus popzene atyja

Augusztus 24-én lesz hatvan éves Jean-Michel Jarre, az elektronikus popzene egyik legkreatívabb személyisége, aki monumentális koncertjeivel a Rekordok Könyvébe is bekerült.
2008. augusztus 22. péntek 19:21 - Hírextra
Apja a híres filmzeneszerző Maurice Jarre volt, így nem csoda, hogy ötévesen már zongorázott. Tinédzserként együttest alakított, de anyja szerint ez rossz hatással volt tanulmányi előmenetelére, ezért elkobozta hangszereit.

Egy ideig klasszikus zenét tanult, de hamarosan az elektronikus zene prófétája, Pierre Schaeffer francia zeneszerző tanítványa lett, s megismerkedett az akkoriban kuriózumnak számító szintetizátorral. Már egész fiatalon írt dalokat francia sztároknak, köztük Francoise Hardy-nak, film- és színházi zenéket komponált, s ő volt a legfiatalabb zeneszerző, akinek operáját bemutatták Párizsban.

1976-ban megjelent Oxygene című lemeze zenei szerkezetével és hangszerelési formáival forradalmasította a popzenét, Jarre nevét megismerte az egész világ. Az 1978-as Equinoxe még dinamikusabb és ritmusosabb hangzását nem kis részben saját fejlesztésű hangszereinek köszönheti. Jarre szabadtéri koncertjeit látványos lézershow kísérte, fellépett a gizai piramisoknál és Athénban, az Akropolisz lábánál, a kínai Nagy Fal tövében és a párizsi Eiffel-torony előtt, a környezetet és az épületeket is látványelemként alkalmazva.

1979-ben a párizsi Concorde téren 1 millió néző gyűlt össze fellépésére, 1990-ben ugyancsak a francia fővárosban egy gigantikus méretű piramis színpadon 2,5 millió embert szórakoztatott, eddigi (és minden idők) legnagyobb koncertjét 1997-ben Moszkva 850. születésnapján adta 3,5 millió néző előtt, ezzel természetesen bekerült a Rekordok Könyvébe.

A francia Becsületrend lovagi címének 1995. óta büszke tulajdonosa, több, mint 80 millió lemeze kelt el szerte a világon és számos Grammy-díjat is őriz vitrinében. 1983-as Music for Supermarkets című alkotásából mindössze egy példányt nyomtak, amely egy aukción 10 ezer dollárért kelt el. Utoljára 2007-ben Téo et Téa címmel jelent meg albuma.

Jarre itthon is nagy népszerűségnek örvend. A zenéire komponált fénykoncertek eddig több, mint ötszáz alkalommal voltak láthatóak a Lézerszínházban. A Chronologie-t 1993-ban a Népstadionban, az Oxygene 7-13 című albumának bemutató koncertjét 1997-ben a Budapest Sportcsarnokban láthatta a magyar közönség. A népszerű zeneszerző legközelebb 2008. november 12-én a Papp László Sportarénában fogja show-jával elbűvölni a hazai rajongókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását