2024. május 3. - Tímea, Irma

Dönci emlékkoncert a Gödörben

Emlékkoncertet tartanak pénteken a fővárosi Gödör Klubban az Európa Kiadó és a Balaton múlt hónapban elhunyt egykori gitáros-zeneszerzője, a mindenki által Dönciként ismert Dénes József emlékére.
2008. augusztus 21. csütörtök 18:12 - Hírextra
A koncerten, amelyet Dénes József családjának megsegítésére szerveztek, nagyon sokan fellépnek azok közül, akik az elmúlt több mint negyed évszázad során együtt zenéltek vele. Ott lesz a Gödörben többek között az Európa Kiadót 1981-ben vele alapító Menyhárt Jenő, a Víg Mihály által vezetett Balaton, utolsó zenekara, a Lidérc, az Ági és a Fiúk, a Vidámpark, az ef Zámbó Happy Dead Band, Peter Ogi, a Spions egykori tagja és mások.

A Lidérc énekes-szövegírója, Legát Tibor az MTI-nek elmondta: közelebbről csak tavaly ismerte meg Döncit, és bár "nagy tettei korábbiak voltak", kiszámíthatatlan hangulatától függetlenül nagyon fontos inspirációt jelentett a zenekar számára. (Dénes József és a Lidérc együttműködése tavaly augusztustól idén márciusig tartott.)

"A dalokat Dönci rázta gatyába, hangszerelte, én csak a szövegeimet hoztam, meg azt, mit akarok énekelni" - emlékezett az utolsó néhány hónapos időszakra a Kézi Chopin egykori frontembere. Legát Tibor elmondta: a Döncivel közösen szerzett dalok továbbra is műsoron maradnak a Lidérc koncertjein, bár nélküle mindenképpen más úton járnak majd.

Pajor Tamás, aki a Neurotic, majd az Amen zenekarban is zenélt együtt Dénes Józseffel, nemrég egy nyilatkozatában azt mondta, Dönci "zeneileg sziporkázó személyiség" volt. Víg Mihály (Balaton) így fogalmazott halála kapcsán: "jellemző erre az országra, hogy összerugdossa és semmibe vegye azokat az embereket, akik tehetségesek".

Döncitől barátai, zenésztársai, ismerősei augusztus elején egy Budapest környéki tanyán - Dönci akaratának megfelelően - hajnalig tartó zenéléssel és italozással is búcsút vettek.

Dénes József július 15-én hunyt el, 51 éves korában. 1981-ben benne volt a megszűnt URH-ból alakuló Európa Kiadóban, be-beszállt a Trabantba, volt a Balaton tagja, 1987-től több éven át a Hit Gyülekezetében zenélt. Játszott Kamondy Imre Vadsanzon nevű zenekarában, a Vidámparkban, zeneszerzőként jegyzett több Neurotic-dalt. Legnagyobb zenei vállalkozása a 2006-ban Dönci Projekt néven megjelent lemeze, amely Gémes Jánosnak (Dixinek), a 80-90-es évek kultikus underground figurájának állított emléket.

Akkor, a Dönci Projekt lemez kapcsán Dénes József így beszélt egy interjúban: "Ha jól tudom, mi magyarok vezetjük az alkoholfogyasztási világranglistát, úgyhogy nem értem kell aggódni, hanem mindjárt a fél országért!"
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását