2024. április 29. - Péter

Kortárs költők és zenészek, ha találkoznak

Kortárs költők és zenészek egymásra találását segítette honlapján a Hangraforgó Szakmai Fórum, a megzenésített verseket az I. Győri Internetvers Fesztiválon április 11-12-én mutatják be a közönségnek - mondta a főszervező Faggyas László az MTI-nek csütört
2008. március 14. péntek 07:09 - Hírextra

Közlése szerint az internetes oldalon és néhány lapban felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték a költőket, hogy küldjenek verseket a honlapra. A muzsikusok onnan vették le a költeményeket, s komponáltak a versek hangulatához, mondanivalójához illeszkedő dalokat.

Az ötlet sikerét jelzi, hogy 30 költő 710 versét "küldte el" az ország minden részéből, sőt még Kanadából is érkezett vers magyar költő tollából.

A költemények közül 93-at zenésített meg összesen 29 zeneszerző. A fesztiválon hatvannál több megzenésített verset szólaltatnak majd meg a fellépő énekmondó muzsikusok.

A győri bemutatón tapasztalt, több lemezes előadókkal és fiatal, kezdő tehetségekkel egyaránt találkozhatnak az érdeklődők a Petőfi Sándor Művelődési Házban - mondta Faggyas László.

A kezdeményezéssel szeretnék népszerűsíteni a verséneklő műfajt, amelynek becses hagyományai vannak a kultúrában - emelte ki a rendezvény legfőbb célját.

Rámutatott: az irodalom és a zene ősi kapcsolatát példázzák a magyar népdalok, amelyeknél a szöveg és a dallam egymástól elválaszthatatlan. Felidézte Tinódi Lantos Sebestyén alakját is, aki históriás énekeit maga énekelte, olykor pedig csak elbeszélte,s történeteit lanttal kísérte.

Faggyas László kitért arra, hogy a fesztiválon megünneplik a költészet napját is. Iskolákban, könyvtárakban rendhagyó irodalomórák keretében a diákokkal együtt emlékeznek meg József Attila április 11-i születésnapjáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását