2024. május 5. - Györgyi

Készítsen Ön is mini atomerőművet

A "csináld magad" atomerőmű valamiféle utópiának tűnhet, de nem Frank Sanns pittsburghi amatőr tudós számára, aki saját garázsában állított össze egy hűtőszekrény méretűt.A görgőkből, csövekből, szelepekből álló készülék megpróbálja a magfúziót energiater
2008. augusztus 20. szerda 11:12 - Hírextra
"Jelenleg a készülék több energiát fogyaszt, mint amennyit termel" - vallotta be Sanns a Wall Street Journal című amerikai lapnak.

A konstrukció elvét a televízió egyik atyjának, Philo T. Farnsworth amerikai feltalálónak a modellje szolgáltatta a hatvanas évekből.

Bármilyen hihetetlen, Sanns nem az egyetlen, aki házi készítésű atomreaktorral kísérletezik: tagja a "neutron klubnak", amelynek mintegy száz tagja foglalkozik ezzel a tevékenységgel. Bárki beiratkozhat közéjük a www.fusor.net weboldalon, egyetlen feltétellel: a jelentkezőnek tudnia kell építeni egy atomerőművet.

"Sokan szinte reflexszerűen úgy gondolják, hogy aki valami 'nukleárissal' foglalkozik, az terrorista" - mondta a klub egy másik tagja, Richard Hull 65 éves mérnök, aki már ötödik reaktorát építgeti. Gyerekkora óta megőrül a radioaktivitásért: otthonában százával találhatók a rádiumos régi óraszámlapok, Geiger-Müller-számlálók, szikladarabkák az első kísérleti atomrobbantás helyszínéről.

A megszállott "sufni-atomkutatók" nem termelnek veszélyes mennyiségű atomhulladékot. Ők vannak inkább veszélyben: a viszonylag kisméretű berendezésekben akár 20 ezer volt is keringhet.
A klub célja is békés: a tagok szentül hiszik, hogy eljön majd a "tiszta energia" kora, amikor környezetszennyezés nélkül, a hidrogén fúziós erejét felhasználva termelhető ki a különböző berendezéseket mozgató hajtóerő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását