2024. április 18. - Andrea, Ilma

Iskolai stressz

Az osztrák tizenévesek kétharmada egy felmérés szerint állandóan feszültnek érzi magát az iskolában, a munkahelyén - vagy éppenséggel a szabadidejében.
2008. augusztus 20. szerda 13:49 - Hírextra
A tanulmány keretében ezer fiatalt kérdeztek meg országszerte. Mint kiderült, különösen a 11 és 14 év közöttiek érintettek: háromnegyedük számára nap mint nap nagyfokú stresszel és drukkal jár az iskola, a tanulás. Az állandósult szorongás hatására a tizenévesek jelentős része nem is megy szívesen iskolába és a tanuláshoz sincs sok kedve. A 11-14 éveseknek csaknem a fele bevallotta, hogy semmi örömet nem okoz neki az iskola.

De nem csak a tanulás az egyetlen, stresszt kiváltó tényező az osztrák kamaszok életében. Hatvan százalékuk azt mondta, hogy szabadidejében ugyanúgy nyomás alatt érzi magát, mint az iskolában. A felmérés készítői szerint arról van szó, hogy a gyerekek úgy élik meg a mindennapokat, mintha ugyanazoknak "az elvárási normáknak és teljesítménykövetelményeknek" volnának kitéve, mint a tanulás terén.

Érdekes a szülők szerepe. A felmérésben részt vettek 55 százaléka őket is hibáztatta a rájuk nehezedő teher miatt. Szerintük folyton nagyobb teljesítményre és jobb eredményre sarkallják őket és túlzásba is viszik az ösztönzést.

Ugyanakkor a többség elégedett mind a szülők, mind a tanárok hozzáállásával. Úgy látják, hogy az igazi nyomás "kívülről", a gazdaság és a politika területéről érkezik, onnan szivárog be az iskolába és a családba is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását