2024. április 29. - Péter

Vallás a változó világban

Vallás a változó világban címmel kéthetes konferencia kezdődött a különböző vallások hatásainak kutatásáról kedden Szegeden. A konferencia része az egész életen át tartó tanulás uniós programjához kapcsolódó hároméves projektnek, amelyre húszezer eurót ny
2008. augusztus 19. kedd 16:46 - Hírextra
Máté-Tóth András kifejtette: a program keretében számos egyetemről érkeztek kisebb-nagyobb csoportok, hogy kutatásukról, dolgozataikról előadást tartsanak. Az első sorozat 2006-ban Szegeden volt, majd a csehországi Brno, végül ismét Szeged következett. Délelőttönként tanárok tartanak előadást, majd vitát vezetnek, végül a hallgatók referátumai zárják a nap programját.

A mostani konferencián körülbelül tíz tanár és több mint húsz fiatal tart előadást. A hazai egyetemisták mellett érkeztek résztvevők Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Szlovéniából is.

A szakember rámutatott arra: a program a vallások jelenére koncentrál, a társadalomtudományi, illetve a lélektani megközelítéseket próbálják a középpontba állítani.

Máté-Tóth András kiemelte: változik a vallások belső dinamikája és a társadalomban elfoglalt pozíciója az egész világon, ezt számos esemény és feszültség jelzi. Hozzátette, hogy változnak a társadalmak is, s Kelet-Közép-Európában ez a folyamat különösen izgalmas. A kérdés, hogy a vallási-társadalmi folyamatok milyen mértékben gyakorolnak hatást egymásra, és ezt hogyan lehet kezelni - mondta a professzor.

A tanszék koordinál egy másik uniós együttműködést is: a Vallási változások, figyelemmel Kelet-Közép-Európára című program keretében szintén előadások hangzanak el, a rendezvény fő napja a szombat lesz.

Máté-Tóth András kitért arra, hogy novemberben nemzetközi tudóstalálkozót tartanak, amelyen az ezoterika és a spiritualitás több szempontú, tudományos megközelítése kerül majd a középpontba. A tanácskozásra Angliából, Hollandiából, Németországból, Csehországból és Lengyelországból érkeznek előadók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását