2024. április 20. - Tivadar

Kevés alvás, magas vérnyomás a tiniknél

Keveset alszanak a kamaszok, mely nem csupán másnapi álmosságban jelentkezik, hanem magas vérnyomást is okozhat - közölték amerikai kutatók.
2008. augusztus 19. kedd 15:16 - Hírextra
Azoknak a tiniknek, akik napi hat és fél óránál kevesebbet alszanak, kétszer nagyobb a kockázata a magas vérnyomásra, akik pedig rosszul is alszanak, azoknak háromszoros - írják a Case Western Reverse Egyetem kutatói az Amerikai Szívtársaság Circulation című szakfolyóiratában.

Susan Redline kutatócsoportja 238 fiatalt vizsgált, akik életkora 13 és 16 év között volt. A kamaszok 14 százalékánál állapítottak meg magas vérnyomást a szakemberek. Alvási szokásaik tanulmányozásakor kiderült, hogy átlagosan napi 7,7 órát alszanak a tizenévesek, holott ebben az életkorban kilenc óra alvásra lenne szükségük.

A tinik 16 százalékánál találtak alvászavart, nehezen aludtak el, többször megébredtek, vagy túl korán felébredtek, 11 százalékuk pedig hat és fél óránál is kevesebbet aludt éjszakánként. Az is előfordult a vizsgált kamaszok közt, hogy egész éjjel szöveges üzeneteket váltottak, vagy zenét hallgattak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását