2024. május 5. - Györgyi

Megemlékezés a Páneurópai Piknik 19. évfordulóján

Ünnepségen emlékeznek meg a Páneurópai Piknikről és a magyar-osztrák határnyitás 19. évfordulójáról kedden Sopron környékén az egykori események színhelyén - közölte Hanzséros Ágnes, a soproni önkormányzat címzetes főtanácsosa hétfőn az MTI-vel.
2008. augusztus 18. hétfő 20:01 - Hírextra

A Páneurópai Piknik emlékhelyén politikusok méltatják a 19 évvel ezelőtti eseményeket, amikor Sopronpusztánál több száz keletnémet jutott át a vasfüggönyön túlra a magyar-osztrák határ menti szögesdrót ideiglenesen nyitott kapuján át. A kopjafánál délután négy órakor tartják a megemlékezést, amelyen Firtl Mátyás, a KDNP országgyűlési képviselője, Rainer York, a német Bundestag tagja és Ivanics Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője mond beszédet.


Az Európa-koncertnek a hagyományokhoz híven a Fertőrákosi Barlangszínház ad helyet kedden este 8 órakor. A koncerten Beethoven, Grieg és Liszt műveket szólaltat meg a Győri Filharmonikus Zenekar és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult együttes. Zongorán közreműködik Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész, vezényel Dejan Dacic osztrák karmester.


Az MDF és az Antall József Alapítvány kerékpáros emléktúrával emlékezik kedden a történelmi jelentőségű eseményre - mondta Nagy Tamás, a párt soproni elnöke az MTI-nek. Az MDF országos vezetése és a megyék küldöttei is részt vesznek a túrán, amely Sopronból indul, majd Ausztriát érintve érkezik a sopronpusztai emlékhelyhez a délutáni koszorúzásra. A program kezdetén Dávid Ibolya, az MDF elnöke az 1989-es határnyitás mának szóló üzenetéről beszél a soproni Petőfi téren - tette hozzá Nagy Tamás.


Szerdán - ezúttal első ízben - Sopron belvárosában lesz piknik, vidám ünneplés: osztrák és magyar zenekarok adnak többórás koncertet a várkerület kellős közepén és a Fő téren - közölte Lobenwein Norbert, a piknik főszervezője az MTI-vel.


A Fő téren fellép egyebek között a Kaukázus és az osztrák Parov Stelar és csapata. A Várkerületen, az úttest közepén felépülő nagyszínpadon pedig a többi között a Ghymes együttes, a Cotton Club Singers és a Bergendy Szalonzenekar szórakoztatja az egybegyűlteket.


A várkerületi színpad hátterében levetítik Kárpáti Györgynek erre az alkalomra összeállított filmjét, amelyben a húsz évvel ezelőtti Sopron képei elevenednek meg. Sopronban csaknem félszáz helyen egy hónapon át óriásplakátokon vonultatják fel Lobenwein Tamás óriásfotóit, amelyek a rendszerváltás éveit és a Páneurópai Piknik pillanatait örökítették meg.


Már láthatók a piknik történetét bemutató tablók a Pannónia Med Hotelben a Páneurópai Piknik ,89 Alapítvány szervezésében. A Duna Televízió többszöri bejelentkezéssel élő adásban közvetíti a soproni eseményeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását